EUFOR: Nemamo dokaze o prisustvu bilo kakvih paravojnih kampova u Bosni i Hercegovini

9
Radiosarajevo.ba
EUFOR: Nemamo dokaze o prisustvu bilo kakvih paravojnih kampova u Bosni i Hercegovini
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pripadnici EUFOR-a u Sarajevu

EUFOR-u nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova. Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH, navode danas iz vojnih snaga Europske unije.

Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, istakli su, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima: "Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa bh. vlastima kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje."

"EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.

EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH", zaključili su.

Izjava iz EUFOR-a stigla je kao reakcija na nedavne navode državnog ministra odbrane Zukana Heleza o postojanju paravojnih formacija na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta RS, a zbog koje je, podsjećamo, Helez jučer, 27. novembra, saslušan i u Tužilaštvu BiH. Zbog ove izjave zastupnici SNSD-a te Srpskog kluba  u Parlament BiH zatražili su njegovu smjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije