Građani zabrinuti: U Kantonu Sarajevo nema vakcine protiv tetanusa, kontaktirali smo nadležne

3
Dž. Mrakić
Građani zabrinuti: U Kantonu Sarajevo nema vakcine protiv tetanusa, kontaktirali smo nadležne
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / JU Dom zdravlja Sarajevo

Mnogi građani su, zabrinuti za svoje zdravlje, javili se redakciji portala Radiosarajevo.ba kako bi saznali koji je tačno uzrok zašto nema vakcine protiv tetanusa u Sarajevu.

S obzirom na veliku zabrinutost građana, kontaktirali smo više apoteka koje su nam potvrdile da je trenutno nestašica antitetanus vakcine na području Kantona Sarajevo.

Veliki broj građana se požalio na ovaj problem, pa smo i kontaktirali nadležne. Prije svega, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dom zdravlja Sarajevo, gdje nam je direktor ustanove Abel Baltić odgovorio da, nažalost, oni nemaju nadležnost da nabavljaju ove lijekove, te da su za nabavku lijekova, kao i vakcina isključivo ovlašteni i nadležni iz Javne ustanove "Apoteke Sarajevo".

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Ministarstvo kulture i sporta KS planira značajna ulaganja oko 12 miliona KM u nove projekte

Odmah smo kontaktirali i Javnu ustanovu "Apoteke Sarajevo", kako bismo dobili i zvanični odgovor zbog čega je došlo do netašice i kada bi građani mogli očekivati vakcinu. 

Kako su nam naveli iz JU "Apoteke Sarajevo", razlog nestašice je nemogućnost ovlaštenog dobavljača lijekova da iste nabavi, kako bi ih mogli isporučiti navedenoj ustanovi.

"JU 'Apoteke Sarajevo' je pravovremeno, a sa prvim pokazateljima nestašice, uputila zahtjev za nabavku dosadašnjem ovlaštenom dobavljaču, kako bi osigurali dovoljne količine korisnicima naših usluga. S obzirom na to da smo dobili negativan odgovor o nabavci, i da smo od ovlaštenog dobavljača lijekova informisani da i pored svih napora koje su uložili da osiguraju dovoljne količine vakcine protiv tetanusa za potrebe stanovništva, a zbog problema sa isporukom od strane proizvođača SANOFI PASTEUR - Francuska, nisu u mogućnosti nabaviti potrebne količine navedene vakcine", naveli su za portal Radiosarajevo.ba iz ove ustanove.

Kako su dalje naveli, tačan datum dolaska vakcine nije poznat, ali iz JU "Apoteke Sarajevo" kazali su da su poduzeli i dodatne aktinosti s ciljem prevazilaženja novonastale situacije.

"Iako smo krajnja karika u lancu snabdijevanja lijekovima, JU 'Apoteke Sarajevo' kao društveno odgovorna zdravstvena ustanova i dalje ulaže napore kako bi se osigurala kontinuiranost i stabilnost u snabdijevanju vakcine protiv tetanusa, te preduzima dodatne aktivnosti s ciljem prevazilaženja trenutne novonastale situacije s nestašicom ove vakcine", zaključili su u odgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Pored toga, kontaktirali smo i Federalni zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, međutim zvanični odgovor na ovu temu još nismo dobili.

Važnost tetanusa i kako se on prima

Tetanus je ozbiljna infektivna bolest uzrokovana bakterijom Clostridium tetani. Kada spore Clostridium tetani, prisutne u zemljištu, životinjskom izmetu i slini, dospiju u ubodne rane, razderotine, posjekotine, nekrotična tkiva i kraš povrede, prelaze u sporogenu formu bakterija u ljudskom organizmu uzrokujući kliničku simptomatologiju.

Pri tome se stvara toksin tetanospazmin koji blokira neurotransmitere u centralnom nervnom sistemu i uzrokuje spazam i rigidnost. Osim navedenoga, do tetanusa može doći ujedom životinja, nepridržavanjem higijenskog standarda tokom izvođenja hirurških i stomatoloških intervencija. 

Tetanus se karakterizira povišenom temperaturom, znojenjem, glavoboljom, ukočenošću vilice i bolnom ukočenošću čitavog tijela, mišićnim spazmima, konvulzijama i otežanim gutanjem. Komplikacije tetanusa su: prijelomi kostiju, otežano disanje i smrtni ishod.

Vakcinacija protiv tetanusa obavlja se prema kalendaru imunizacija, a može se provoditi monovalentnom ili kombiniranim vakcinama.

Kada se povrijedimo, kod posjekotina, ugriza, bilo kakvi drugih vidova otvorenih rana, recimo nakon preloma kostiju ili ranjavanja – velika je vjerovatnoća da se mora primiti antitetanus vakcinu. Većina ljudi misli da, ako su vakcinisani protiv ove bolesti da su zaštićeni cijeli život, no to nije tako i potrebno je obnoviti ovu vakcinu, bilo kao sami antitetanus, bilo sa drugim komponentama (difterija i pertusis, pročitati tekst o TDaP vakcinama za odrasle). Ukoliko neko u zadnjih 5 godina nije primio ovu vakcinu, pri povredama ovakvog tipa će sigurno morati primiti.

Vakcina protiv tetanusa sadrži aktivnu supstancu toksiod tetanusa, koji je adsorbovan na hidratizirani aluminijum hidroksid. Jeda doza ove vakcine iznosi 0.5ml. Daje se u tri doze i to: neposredno nakon povrede, druga doza mjesec dana nakon prve doze, a treća 6 do 12 mjeseci nakon druge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije