Napokon: WHO proglasio kraj globalne vanredne situacije zbog COVID-19

0
Radiosarajevo.ba
Napokon: WHO proglasio kraj globalne vanredne situacije zbog COVID-19
Foto: EPA-EFE / Sjedište WHO

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je da COVID-19, koronavirus, više nije globalna zdravstvena opasnost.

Saopćenje WHO-a prenosimo u cijelosti:

"Generalni direktor WHO Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus ima zadovoljstvo prenijeti Izvještaj sa petnaestog sastanka Komiteta za hitne slučajeve Međunarodnih zdravstvenih propisa u vezi s pandemijom bolesti koronavirusa 2019, COVID-19, održanog u četvrtak, 4. maja 2023. godine.

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Danas temperature do 27 stepeni: Pogledajte kakvo će vrijeme biti za 1. maj

Članovi Odbora su tokom raspravne sjednice istakli trend smanjenja smrtnih slučajeva od COVID-19, smanjenje hospitalizacija i prijema na odjele intenzivne njege uzrokovane COVID-19, te visok nivo imuniteta stanovništva na SARS-CoV-2. Stav Komiteta se menjao u poslednjih nekoliko meseci. Priznajući preostale neizvjesnosti izazvane potencijalnom evolucijom SARS-CoV-2, savjetovali su da je vrijeme za prelazak na dugoročno upravljanje pandemijom COVID-19.

Generalni direktor WHO slaže se sa savjetima koje je Komitet ponudio u vezi s tekućom pandemijom COVID-19. On utvrđuje da je COVID-19 sada utvrđeno i trajno zdravstveno pitanje koje više ne predstavlja javnozdravstvenu vanrednu situaciju od međunarodnog značaja (PHEIC).

Generalni direktor WHO je razmotrio savjete Komiteta u vezi s predloženim privremenim preporukama i izdao ih prema dolje navedenoj izjavi. Generalni direktor WHO sazvat će Komitet za reviziju IHR-a da savjetuje o stalnim preporukama za dugoročno upravljanje pandemijom SARS-CoV-2, uzimajući u obzir Strateški plan spremnosti i odgovora na COVID-19 za 2023.-2025. godine. Tokom ove tranzicije, državama članicama se savjetuje da nastave slijediti izdate Privremene preporuke. Generalni direktor je izrazio iskrenu zahvalnost predsjedavajućem, članovima i savjetnicima Komiteta na njihovom angažmanu i savjetima tokom posljednje tri godine".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije