! / Goran Čerkez otvoreno o delta soju koji je stigao u BiH i četvrtom valu koronavirusa

06. 07. 2021. u 21:48:00 A. S.

Shares: 0

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, u sjedištu Vlade Federacije BiH danas u Sarajevu prezentirao je danas najaktuelnije informacije o epidemiološkoj situaciji i mjerama u Federaciji, te poduzetim i provedenim aktivnostima na nabavci i procesu vakcinacije stanovništva u FBiH.

U razgovoru za portal Radiosarajevo.ba nakon sastanka, Čerkez je govorio je o mjerama, imunizaciji građana, delta soju koronavirusa, dolasku vakcina, četvrtom valu te šta nas čeka u narednom periodu.

"Kantoni treba da pripreme sve aktivnosti vezane za imunizaciju građana. Ono što želim posebno naglasiti je oprez kod delta soja koronavirusa. Nema panike, ali je potrebno odlučno i brzo djelovanje ako budemo imali veće širenje novoj soja u kratkom periodu", priča Čerkez za Radiosarajevo.ba.

Na pitanje kakva je trenutna epidemiološka situacija u Sarajevu i BiH, Čerkez je rekao: 

"Epidemiloška slika je stabilna. Trenutna incidenca (učestalost, op.a.) je 3,1. Prije 14 dana imali smo incidenci 6,4".

Sarajevo bilježi nagli porast novooboljelih osoba (10 pozitivnih na KCUS-u samo danas, op.a.) nakon duže vremena, ali Čerkez napominje da ne treba stvarati paniku.

"Očekuje se dolazak preko 900.000 vakcina. Trebamo to iskoristiti i podignuti postotak građana BiH koji su se vakcinisali. Naravno, nakon toga će biti bolje", dodao je Čerkez. 

I on kaže da se očekuje četvrti val u Bosni i Hercegovini.

"Četvrti val je zaočekivati. Ukoliko bude imunizacija kako treba, smanjit ćemo rizik. Očekuje da će se pojaviti, a kakva će biti refleksija, zavisi najviše od nas", kazao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, za portal Radiosarajevo.ba.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)