Čerkez otkrio da u BiH postoji više slučajeva delta soja nego što smo mislili

12
Radiosarajevo.ba
Čerkez otkrio da u BiH postoji više slučajeva delta soja nego što smo mislili
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Goran Čerkez

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez izjavio je da do jeseni očekuje da će u Bosni i Hercegovini do jeseni biti preko 40 posto vakcinisanih građana.

“Šta god se uradi u ovoj zemlji najvažnije je kritika. Ono što mogu reći, nisam učestovaoo u nabavci vakcina, činjenica je da sve vakcine koje dolaze kroz donaciju zahtijevaju određen napor i kontakte. Najvažanija poruka danas je da konačno vakcine počinju stizati i da prema onome što mi znamo, u sedmom mjesecu bi trebalo stići u BiH najmanje 900 hiljada vakacina. To je za FBiH oko 550 do 600 hiljada”, kazao je Čerkez.

Izrazio je očekivanja uoći mogućeg novog vala koronavirusa u našoj zemlji.

“Mislim da je ova informacija jako važna za građane BiH da prije jeseni imamo adekvatnu imunizaciju stanovništva jer sa svim vakcinama koje bi trebale doći mi bi do jeseni sigurno trebali doći do cifre od preko 40 posto pa da kažem i 50 posto vakcinisanih”, naveo je.

Na upit koliko trenutno ima aktivnih slučajeva delta koronavirusa u BiH, Čerkez je kazao da imaju već dva potvrđena slučaja iz Međugorja.

“Također, jučer su potvrđena dva nova slučaja koja su iz Čitluka. Vjerovatno postoji treći slučaj. Imamo sigurna tri slučaja i još nekih suspektnih slučajeva koji su u fazi analize iz Međugorja”.

Trebamo mi se plašiti, jesmo sli spremni za novi val?

“Potenciram da se ne trebamo plašiti, trebamo biti obazrivi i ponašati se odgovorno. Moramo biti vrlo koordinirani sa kantonima i djelovati jako brzo s obzirom da se virus širi 50 posto brže od britnaskog soja. Sada nemamo više gubitak mirisa i okusa, ali imamo glavobolju, hunjavicu, slinjenje, grlobolju… Malo su možda simptimi promijenjeni, kao da imamo početka gripe”, piše N1

Hoće li se pooštravati mjere?

“Već sutra u 13 sati imamo jedan sastank koji je sazvao premijer Novalić upravo da se iskordinira ovaj veliki priliv vakcina koji je najavi i da se primmimo i dogovorimo načine djelovanja ukoliko dođe do neželjenih situacija, bržeg širenja. Oprez je potreban. I ove postoje mjere se ne kontrolišu i ne sprovode u velikoj mjeri. To je pitanje lične odgovornosti i kantona kako nadziru mjere koje su donesene”.

Postoji li mogućnost uvođenja dodatnih mjera?

“Sutra ne. Značajan je pad zaraženih i imamo dosta stabilnu situaciju. Moramo je pratiti i biti spremni. Drastičnije mjere mogu donosti kantoni. Važno je da imamo dobar nadzor i da poštujemo mjere”, kazao je Čerkez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije