Goldstein: Podjela BiH nije kraj raspada Jugoslavije, nego početak nove katastrofe

6
Radiosarajevo.ba
Goldstein: Podjela BiH nije kraj raspada Jugoslavije, nego početak nove katastrofe
Foto: Novi list / Ivo Goldstein

Prof. dr. Ivo Goldstein, ugledni hrvatski povjesničar i intelektualac, redovni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bivši ambasador Hrvatske u Parizu u intervjuu za zagrebački "Večernji list"  komentirao je "non-paper" koji se pripistuje premijeru Slovenije Janezu Janši.

Goldstein je za Večernji govorio u povodu izlaska njegove knjige "Hrvatska 1990. – 2020. ", u čijem se već samom podnaslovu donosi i ocjena prvih trideset godina samostalne hrvatske države: "Godine velikih nada i gorkih razočaranja".

S obzirom na temu, neminovno je bilo i pitanje arhitekture prostora zapadnog Balkana.

"Sama ideja dijeljenja Bosne i Hercegovine je nevjerojatna. Bez obzira na to odakle dolazio, a ja nisam pristalica teorija zavjere, taj prijedlog toliko je glup da ga Europska unija i SAD sigurno nikada neće promovirati. Svi racionalni analitičari i komentatori znaju da podjela Bosne i Hercegovine nije kraj raspada Jugoslavije, nego početak novog ciklusa s katastrofalnim posljedicama najprije na užem, a onda i na mnogo širem prostoru. Ako netko misli da bi Srbija raspadom BiH profitirala, onda neka bude svjestan da bi to potaklo stvaranje velike Albanije, a pitanje je što bi se dogodilo na Sandžaku", upozorio je Goldstein.

On je, nadalje, kazao da se "Jugoslavija se očigledno nije mogla spasiti".

"Različite tenzije unutar jugoslavenskog društva bile su pojačane ekonomskom krizom i katastrofalnim međunacionalnim odnosima pod velikim pritiskom koji je ponajprije dolazio iz Beograda. Taj je pritisak fragilnu tvorevinu zvanu Jugoslavija doveo na rub rušenja, a onda su reaktivni nacionalizmi koje je pritisak iz Beograda ojačao pridonijeli rušenju cijele zgrade. Nije mi žao zbog Jugoslavije, ali žao mi je što je to proizvelo četiri katastrofalna rata s golemim brojem žrtava i uništenih egzistencija te s društvima koja su zapala u tešku krizu. Mi to osjećamo u Hrvatskoj, ali još i više osjeća se u susjednim zemljama na istoku i jugu. Tu prije svega mislim na Bosnu i Hercegovinu, ali i na Srbiju i Kosovo. Identitetski problemi i dalje su, kako vidimo, snažno prisutni i veliki i u Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji. Dakle, jugoslavenski prostor velikim se dijelom urušio i nastavlja se urušavati. Mi smo se, hvala Bogu, skupa sa Slovenijom, neposredno izmakli tom urušavanju, ali nismo općoj političkoj, ekonomskoj i identitetskoj krizi", zaključio je Goldstein.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije