Ivo Goldstein o Nini Raspudiću: Zgrožen sam, te ideje su civilizacijsko dno!

Radiosarajevo.ba
Ivo Goldstein o Nini Raspudiću: Zgrožen sam, te ideje su civilizacijsko dno!
Foto: Novi list / Ivo Goldstein

Ivo Goldstein i Nino Raspudić, profesori na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, žestoko su se obračunali preko mailing liste koja je namijenjena kako bi se elektroničkom poštom o važnim stvarima obavještavali svi studenti FFZG-a.

Raspravu je započeo Goldstein koji radi na Odsjeku za povijest.

"Poštovani svi, zgrožen činjenicom da se proteklih dana jedan nastavnik našeg fakulteta upustio u raspravu o zabrani abortusa, da je tu zabranu podržao i da se, štoviše, zalaže da zabrana abortusa vrijedi i u slučajevima kad je žena silovana, osjetio sam potrebu da reagiram.

Svjestan sam da Filozofski fakultet kao ustanova ne može reagirati, ali mogu zaposlenici i studenti fakulteta. Takve rasprave i ideje predstavljaju civilizacijsko dno i najmanje što možemo učiniti jest da iskažemo prezir prema njima", napisao je povjesničar u poruci koja je odaslana svim studentima.

Raspudić je prihvatio "duel" te je odmah reagirao odgovorivši na isti način, grupnom porukom, piše Jutarnji.

"Poštovani svi, zgrožen sam činjenicom da jedan nastavnik našeg Fakulteta, kako sam ističe, u nemogućnosti institucionalnog progona, preko fakultetske mailing liste huška nastavnike i studente na iskazivanje prijezira prema političkim neistomišljenicima, postavljajući se u ulogu moralnog i civilizacijskog arbitra, a ne navodeći pri tome što je "krivac" točno rekao.

Tješi me ipak pomisao da živimo u slobodnoj, demokratskoj i pluralističkoj Hrvatskoj u kojoj imamo slobodu mišljenja i političkog djelovanja, bez straha od inkvizitora i/ili ideoloških komesara koji će propisivati što se smije, a što ne smije govoriti i dehumanizirati one koji nisu na 'liniji'. Smatram također da se fakultetska mailing lista ne bi trebala koristiti za političke obračune u izbornoj kampanji", napisao je Raspudić s Odsjeka za talijanistiku, ujedno i kandidat MOST-a na predstojećim parlamentarnim izborima.

Naime, brojne oštre reakcije javnosti u Hrvatskoj, ali i šire, izazvale su anti-abortus izjava pojedinih političara desnice tokom kampanje za parlamentarne izbore zakazane za 5. juli. Najviše reakcija stiglo je na izjavu vođe desničarskog Domovinskog pokreta, pjevača Miroslava Škore koji je nedavno iznio stav da se silovana žena, ako zatrudni, mora dogovoriti s porodicom šta će učiniti. Nakon toga, brojne žene u Hrvatskoj, među njima i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, uključile su se u akciju pokazivanja srednjeg prsta Škori putem društvenih mreža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije