Prof. dr. Gavrankapetanović: Svima je teško, ali mjesta panici nema

5
Radiosarajevo.ba
Prof. dr. Gavrankapetanović: Svima je teško, ali mjesta panici nema
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović

Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" je od 315 raspoloživih bolničkih kreveta, 97 kreveta osigurala za Covid oboljele pacijente s lakšom i srednje teškom klinčkom slikom, utvrđeno je danas tokom inspekcijskog nadzora inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, saopćeno je iz ove medicinske ustanove. 

Tako je ova zdravstvena ustanova, kako su saopćili, osigurala za liječenje pacijenata oboljelih od corona virusa 37 kreveta na Odjeljenju za neurologiju,30 na Odjeljenju za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, što sa 30 kreveta u novofomiranom Infektivnom odjelu, koji je već popunjen, čini 97 kreveta ili 30% raspoloživih kapaciteta.

Istovremeno, do polovine decembra očekuje se završetak radova na adaptaciji izolatorija u krugu bolnice kapaciteta 40 kreveta, koja će također biti stavljena na raspolaganje za liječenje Covid pacijenata sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom.

"Mislim da je vrlo opasno da ponovno zatvorimo zdravstveni sistem. Svjedočili smo velikom broju zapuštenih slučajeva, kojima nismo mogli pomoći, jer je izgubljeno dragocjeno vrijeme. Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" će ostati otvorena za sve pacijente, naravno ,poštujući sve mjere koje su propisali krizni štabovi", kaže prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, v.d. direktora Opće bolnice.

Kako dodaje, operativni zahvati, kako urgentni, tako i svi oni koji su neophodni prema mišljenju specijalista, radit će se nesmanjenim tempom, jer ne mogu dozvoliti dalje pogoršanje zdravstvenog stanja populacije.

Ovaj princip se, kako kažu, uklapa u preporuke koje je dao Federalni krizni štab Ministarstva zdravstva, kao i 30 posto kapaciteta bolnice koje stavljaju za potrebe liječenja Covid pacijenata. Mole gradjane da se strogo pridržavaju propisanih mjera zaštite, jer će na taj način zaštiiti sebe, svoje porodice i društvo u cjelini.

"Mjesta panici nema. Zdravstveni sistem funkcionira u otežanim uslovima, ali danas je svima teško. Prevazići ćemo zajedno i ovaj problem", kaže Gavrankapetanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije