Doktor Drljević: U Općoj bolnici popunjeni kapaciteti za COVID pacijente

3
J. Ć.
Doktor Drljević: U Općoj bolnici popunjeni kapaciteti za COVID pacijente
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / S press konferencije

Prije tri dana je otvoren Infektivni odjel za liječenje lakše i srednje teških COVID pacijenata Opće bolnice Prim. dr. Abdulah Nakaš, kapaciteta 30 kreveta.

"Za tri dana dodatni kapacitet za COVID pacijente u okviru Opće bolnice je već popunjen", kazali su danas iz Opće bolnice.

Doktor Ednan Drljević danas se obratio medijima te je, kako ističe, postavio ultimatum s ciljem boljeg funkcionisanja tretmana pacijenata zaraženih koronavirusom.

Istaknuo je da je izolatorij s kojim trenutno rade predviđen za srednje i lakše kategorije bolesnika.

S press konferencije - undefinedFoto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: S press konferencije

"Kada smo dobili izolatorij, tu piše za liječenje lakše i srednje teških bolesnika. Mi već imamo jednog bolesnika kojeg su nam proslijedili mimo ikakvog dogovora, što je nehumano jer nismo u stanju da pružimo pacijentu odgovarajuću uslugu", podvukao je te dodao kako su za pet dana napravili COVID odjel i na taj način za tri dana preuzeli 30 posto ležećih bolesnika u KS.

“Prevareni smo. Svi pacijenti se prebacuju nama, a bilo je rečeno da će se otvoriti Infektivna bolnica KCUS-a, još uvijek nije. Ovo je ultimatum, ne molba. Nikada nisam doživio da me neko moli da ga primim. Ja sam jutros imao 100 poziva od ljudi koji me mole da ih se primi. Oni moraju imati osiguran smještaj. Ovo je ultimatum, nije zahtjev ili molba, da obje bolnice moraju imati 30 posto kapaciteta Covid-bolnice. To znači da Podhrastovi treba da budu samo za teške slučajeve, tih je tri posto, on mora biti trijažni centar, i da kritične primaju, a da 45 šalju u KCUS i 10 u kantonalnu bolnicu, onda dolazi "wuhanski scenarij", kada se u funkciju stavljaju sportske hale, obdaništa, gdje bi u kritičnom scenariju smještali te bolesnike", poručio je dr. Drljević.

Kazao je i da će i on otići na bolovanje, te da Opća bolnica onda neće imati infektologa.

"Ja ću otići na bolovanje, ja sam jedini infektolog ovdje. Ne može biti bolnica bez infektologa. Mi nudimo da oni prime 30 posto kapaciteta i mi 30 posto. Samo tako obećavamo da će građani imati uslugu", kazao je Drljević.

"S obzirom da Kanton Sarajevo očito nema ministra zdravlja niti vladu u funkciji, pozivam onog ko je izdao Naredbu u duhu dobrih odnosa, obiđe u Sarajevu sve ustanove i konstatuje da je naredba izvršena", rekao je danas dr. Dragan Stevanović u obraćanju ispred Opće bolnice.

Dodaje da je stvar jednostavna i da se treba samo provjeriti ko je izvršio Naredbu, a ko ne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije