FUCZ raspisao tender za montažu "Malina respiratora"

Radiosarajevo.ba
FUCZ raspisao tender za montažu "Malina respiratora"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Respiratori koje je nabavila Srebrena malina

Federalna uprava civilne zaštite raspisala je tender za montiranje i puštanje u rad stotinu respiratora koji su nabavljeni preko firme “Srebrena malina”.

Vrijednost ugovora procijenjena je na 190 hiljada maraka bez PDV-a, a rok za dostavljanje ponuda je 7. septembar, kada bi one trebalo da budu otvorene.

Kako su objavili iz FUCZ-a tender je raspisan za slijedeće usluge: Transport, Instalacija, puštanje u rad, obuka osoblja, zakonska verifikacija ventilatora ACM812A, proizvođača Beijing Aerospace Changfeng Co, Ltd, China i u zdravstvenim objektima u Federaciji BiH.

Podsjetimo, stotinu respiratora nabavilo je poljoprivredno gazdinstvo Srebrena malina, u vlasištvu TV voditelja Fikreta Hodžića, za 10,5 miliona KM,. 

Respiratori se trenutno nalaze u skladištu firme Hercegovinalijek u Rajlovcu. 

Tužilaštvo BiH istražuje sumnjivu nabavku, a dosad su osumnjičeni premijer FBiH Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić, te direktor Agencije za lijekove BiH Aleksandar Zolak.

Tokom istrage je, između ostalog, vještačeno da ovi respiratori nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege, a nabavljeni su upravo zbog pandemije novog soja koronavirusa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije