Musa: Radimo na aplikaciji o COVID-19

Radiosarajevo.ba
Musa: Radimo na aplikaciji o COVID-19
Foto: Screenshot / Sanjin Musa

U protekla 24 sata u Federaciji BiH su testirana 873 uzorka, a na COVID-19 je pozitivno novih šest osoba, i riječ je o pacijentima iz ZDK, USK i KS, kazao je Sanjin Musa, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Do sada je u FBiH testiran 26.191 uzorak i koronavirus potvrđen kod 999 osoba.

Situacija s brojem oboljelih po kantonima je sljedeća: HNK - 259, ZDK - 243, KS - 111, USK - 107, ZHK - 87, TK - 82, SBK - 43, Livanjski kanton - 41, BPK - 23, te Posavski kanton - 3.

Trenutno je hospitalizirano 29 pacijenata i nijedan nije na respiratoru. Oporavilo se 777, osoba, od čega 32 u posljednja 24 sata, tako da je aktivno 185 slučaja.

Zabilježeno je, nažalost, i 37 smrtnih slučaja.

Musa je naglasio koliko je važno pridržavati se epidemioloških mjera kako bi se situacija zadržala pod kontrolom i spriječio nagli porast oboljelih, s obzirom da je od jučer počela druga faza ublažavanja mjera.

"Prioritet je zaštita najranjivijih grupa, starijih građana, hroničnih bolesnika. Poseban je naglasak da se pridržavaju mjera, izbjegavaju gužve, kontakte, nose maske, rukavice, dezinfikuju ruke", dodao je Musa.

Odgovorio je na pitanje kada će olakšati mjere prilikom ulaska u BiH, što je važno zbog dijaspore, istakavši da je u FBiH i dalje na snazi mjera samoizolacije od 14 dana. No, njeno ublažavanje će se, najavio je, razmatrati u narednom periodu.

Na pitanje da li BiH razvija svoju aplikaciju za "hvatanje" osoba koje bile u kontaktu sa zaraženim, odgovorio je da je i ranije kazao da rade na takvoj aplikaciji, ali ne u pravcu u kojem to radi, na primjer, Južna Koreja gdje se oni javno objavljuju i kontakti obavještavaju.

"Radimo na aplikaciji koja bi pružila osnovne informacije o COVID-19 i dala bi mogućnost da osoba informiše najbliže kontakte o svojoj situaciji, na dobroboljnoj osnovi", pojasnio je Musa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije