S otvaranjem bašti, inspekcija pojačala kontrolu: Šta su zatekli na terenu

M. R. S.
S otvaranjem bašti, inspekcija pojačala kontrolu: Šta su zatekli na terenu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ljetne bašte

Ugostiteljski objekti su počeli da rade, bašte su pune, a s tim je pojačana i kontrola sanitarne inspekcije.

Sanitarni inspektori Kantonalane uprave za inspekcijske poslove KS su početkom sedmice, u koordinaciji sa federalnim inspektorima, prvo počeli pojačane provjere trgovina i ostalih subjekata kojima je dozvoljen rad naredbom od 29. aprila.

Od srijede, kako su nam odgovorili, kontrolišu i ugostiteljske objekte kao i stomatološke ordinacije, kako bi provjerili koliko se poštuju propisane mjere zaštite s ciljem suzbijanja i sprječavanja širenja novog soja koronavirusa.

Pitali smo ih šta su zatekli na terenu, i koliko se poštuju mjere nošenja maski, rukavica, dezinfekcije, socijalne distance...

Amela Babić, glavna inspektorica Sanitarno-zdravstveno-farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, zadovoljna je stanjem na terenu.

Istakla je da im cilj nije poduzimanje represivnih mjera i kažnjavanje, već prvenstveno sada izriču preventivne i korektivne mjere, odnosno upozoravaju.

Uputstva za rad kafića i restorana: Ovih mjera se i građani moraju pridržavati

Nakon što je najavljeno da će kafići, restorani i hoteli u Federaciji BiH početi s radom od danas, važno je napomenuti kojih sve mjera sigurnosti će se morati pridržavati svi kafići i restorani, a samim tim i građani koji budu ulazili u ove objekte.

"To znači da će se u slučaju eventualno konstatovanih nepravilnosti kod subjekata nadzora najprije djelovati poduzimanjem upravnih preventivno-korektivnih mjera, dok će se represivnim mjerama djelovati prema subjektima koji se donesenih mjera ne pridržavaju", dodala je Babić za Radiosarajevo.ba.

Napomenula je da će tokom iduće sedmice uraditi presjek nadzora i da je rano sada govoriti o rezultatima, ali je do sada stanje na terenu zadovoljavajuće.

Inače, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kazne za neprovođenje općih mjera za sprečavanje zaraze iznose od 3.000 do 10.000 KM za firme, od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u firmi, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.

Svi žele termin što prije: "Užarili" se telefoni u stomatološkim ordinacijama

Telefoni u stomatološkim ordinacijama su se "užarili", nakon što je Federalni štab civilne zaštite jučer ublažio mjere zaštite od koronavirsa, a kojim je, između ostalog i stomatolozima ponovo dozvoljen rad. "Od sinoć, pacijenti nas non-stop zovu. Svi termini u narednim danima su nam popunjeni", kaže u izjavi za Radiosarajevo.ba sarajevski stomatolog dr. Džemal Muftić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije