Donosimo detaljno pojašnjenje: Želite preći granicu, evo šta vas očekuje

E. Maslo
Donosimo detaljno pojašnjenje: Želite preći granicu, evo šta vas očekuje
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Proces ublažavanja restriktivnih mjera zbog pandemije koronavirusa počeo je gotovo u svakoj zemlji, a ono što posebno interesuje državljane Bosne i Hercegovine je kad će moći i na koji način preći državne granice.

Kako je za portal Radiosarajevo.ba pojasnio Svevlad Hoffman, savjetnik direktor Granične policije BiH i glavni policijski inspektor, što se tiče izlaska državljana BiH iz naše zemlje, tu se faktički ništa nije promijenilo.

"Svaki državljanin BiH koji posjeduje odgovarajuću putnu ispravu može izaći iz naše zemlje. Što se tiče povratka u našu zemlju, svaki povratak još uvijek podliježe odluci prema kojoj se oni upućuju u 14-dnevnu samoizolaciju na adresi stanovanja. Ta odluka također se odnosi i na strane državljane koji ulaze u BiH, uz odgovarajuće izuzetke. Strani državljani koji ulaze u BiH moraju, uz prethodno izdato rješenje od sanitarnog inspektora,  ići u 14-dnevnu samoizolaciju na adresi za koju navede da će boraviti u BiH", kazao je Hoffman za Radiosarajevo.ba.

Ono što mnoge građane BiH interesuje je kako mogu ući u Hrvatsku koja je također popustila restriktivni režim.

"Hrvatska je popustila režim ulaska na način da je omogućeno svim hrvatskim državljanima da uđu u zemlju bez, kao što je donedavno bio slučaj, izdatog rješenja o samoizolaciji", rekao je Hoffman.

Što se tiče državljana BiH, Radiosarajevo.ba u posjedu je zvanične Odluke o izmjeni dopune odluke o privremenoj zabrani kretanja preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja je izdata od strane Stožera Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske i Stožera Civilne zaštite R Hrvatske.

Odluka Hrvatske - undefined

Radiosarajevo.ba: Odluka Hrvatske

Za državljane trećih zemalja među kojima spada i BiH, odnosno sve one koji nisu državljani EU, objašnjeno je pod kojim uvjetima mogu ući u Hrvatsku.

Član 1 koji kaže da građani trećih zemalja mogu ući u Hrvatsku „kada postoje poslovni razlozi ili drugi gospodarski interesi stranih državljana iz trećih zemalja, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo".

"To znači da svi naši državljani koji zbog poslovnog razloga imaju potrebu da uđu u Hrvatsku trebaju pribaviti odgovarajući poziv od poslovnog subjekta koji je njihov domaćin. Što se tiče građana BiH koji turistički žele otputovati u Hrvatsku, svi naši državljani prije ulaska moraju pribaviti odgovarajuću potvrdu kojom bi dokazali da dolaze iz razloga turizma, a to je prije svega vidna potvrda o rezervaciji hotelskog smještaja ili ako se radi o privatnom smještaju", pojasnio je Hoffman.

Svevlad Hoffman - undefined

Foto: Privatni album: Svevlad Hoffman

Što se tiče Hrvatske, nije potreban test za COVID-19.

I Srbija od 1. juna otvara granice za strane državljane. U njihovom slučaju, građani koji imaju državljanstvo Srbije mogu ući na teritoriju države, no za strane državljane potrebna je zdravstvena potvrda koja ne smije biti starija od 72 sata te odgovarajuća potvrda zbog čega idu u Srbiju. 

Hoffman je za naš portal ukazao da je BiH uz Albaniju ostala jedina država koja upućuje ljude na samoizolaciju.

"Nisam zdravstveni stručnjak, ali trebalo bi razmisliti o ublažavanju ovih mjera i uskladiti ih s drugim zemljama. Ovo je, prije svega, loše zbog razvoja naše privrede jer dovodi do slabljena privrednih veza. Ko od poslovnih ljudi želi biti 14 dana u samoizolaciji. BiH uz Albaniju jedina ima ove mjere", kazao je Hoffman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije