Farsa u režiji SDA na štetu građana Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Farsa u režiji SDA na štetu građana Kantona Sarajevo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Građani Kantona Sarajevo imali su priliku u Skupštini KS gledati najvjerovatnije najveću farsu koja se u tim klupama desila, navodi se u saopćenju stranke Narod i Pravda (NiP) upućenom javnosti a nakon što je danas prekinuta hitna sjednica kantonalne skupštine. 

"Na konstituirajućoj sjednici Skupštine aktuelni saziv jednoglasno je podržao prijedlog da se na hitnoj sjednici ovaj dokument usvoji. Šest političkih stranaka koje pregovaraju u formiranju nove skupštinske većine su tim činom ukazale da stavljaju interese građana ispred političkih i da je budžet važniji od bilo kakvih pozicija", pojašnjavaju iz ove stranke.

Dodaju da ipak na današnjoj sjednici tu istu proceduru o kojoj su se pozitivno izjasnili pokušali osporiti zastupnici SDA.

"Kada im to nije pošlo za rukom aktuelni premijer Vlade KS Adem Zolj, budžet je povukao sa dnevnog reda. Izražavamo svoje čuđenje što je aktuelni ministar MUP-a Aljoša Čampara na neprimjeren i bahat način pokušao usmjerit tok ove sjednice u potpuno drugom pravcu. Konstatujemo da će neusvajanje današnjeg Nacrta budžeta izazvati niz problema u funkcioniranju KS", poručili su iz NiP-a.

Prema njihovom mišljenju, veliki problem imat će Univerzitet u Sarajevu koji u januaru vjerovatno ostaje bez bilo kakvih primanja, nova osnovica po kolektivnim ugovorima koju je potpisala odlazeća Vlada neće se moći isplaćivati kao što su obrazovanje, policija, zdravstvo, te zaustavljanje mnogih projekata koji su u interesu građana.

"Narod i Pravda poručuje da su stvarni razlozi povlačenja budžeta sa današnje sjednice činjenica da su ga zastupnici ozbiljno proučili i konstatovali velike manjkavosti o kojima bi danas raspravljali. Potom, masovno zapošljavanje koje je trebalo biti legalizirano jer je samo premijer Vlade KS Adem Zolj uduplao administraciju u svom kabinetu, a predvidjena su nova zapošljavanja u Ministarstvu obrazovanja, Ministarstvu privrede, firmama kojima „gazduje“ SDA", kategorični su iz NiP-a.

Između ostalog iz NiP-a novode da razlog za povlačenje Nacrta budžeta se sastoji i u novih četiri miliona KM namijenjenih ZOI-u, značajno smanjenom iznosu kapitalnih investicija.

"Ukinuta je podrska organizacijama koje se bave radom sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Stoga, Narod i Pravda poziva sve političke subjekte koji učestvuju u radu Skupštine KS da se inteziviraju politički pregovori i izabere nova Vlada KS i zaustavi ovo bahaćenje Čampare, Zolja i drugih kadrova SDA", navodi se u saopćenju stranke Narod i Pravda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije