Evo koliko košta PCR testiranje na virus COVID-19

Radiosarajevo.ba
Evo koliko košta PCR testiranje na virus COVID-19
Foto: Pixabay / Testiranje na koronavirus

Svi se sada pitaju stiže li nam novi val zaraze od koronavirusa i to prije očekivanog? Stoga, mnoge zamlje već uvode restrikcije na granicama. Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo na crvenoj su listi. U Crnu Goru državljani BiH ne mogu bez negativnog PCR testa. Obavezan je i za Sloveniju, i to urađen u nekoj do zemalja Evropske unije, u protivnom - karanten od 14 dana.

Kako uopće uraditi PCR test? U Federaciji ovlaštene institucije su, među ostalima, Klinička bolnica Mostar, Kantonalna zenička bolnica, Bolnica u Tešnju, sarajevski Klinički centar, Veterinarski fakultet u Sarajevu, te UKC Tuzla.

"Može se raditi u našem Zavodu za laboratorijsku dijagnostiku koji radi 24 sata. Komercijalni test košta 215 KM + PDV jer se radi o komercijalnoj usluzi. Koliko se čeka? Pa da vam kažem, čeka se pet-šest sati najmanje. Možete se javiti našem zavodu, tu imate mogućnost plaćanja, postoji mogućnost da platite putem e-maila, ali i putem transakcijskog računa", pojašnjava Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla za N1.

Skupo jeste, navodi Jusufović, pogotovo ako je cijela porodica planirala putovanje u zemlje za koje im je neophodan PCR test. No, odluke o cijenama donosio je Zavod za zdravstvo Federacije i usklađene su s onima u regiji.

Informacije o testiranju mogu se naći i na stranicama pojedinih ustanova, poput Veterinarskog fakulteta, gdje piše:

"Trajanje ispitivanja, tj. maksimalno vrijeme od zaprimanja uzoraka do izrade Izvještaja o ispitivanju je 24 ± 12 sati. Detaljnije informacije o dostavljanju uzoraka je moguće dobiti na brojeve telefona 061/369-324 (kontakt osoba dr. sci. Adis Softić) ili 033/775-557. Najava dolaska na Veterinarski institut radi potreba dostave uzoraka je preporučena i može se uraditi na jedan od pomenutih kontakt telefona. Cijena testiranja s uračunatim PDV-om iznosi 198,90 KM."

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije