Testiranje na koronavirus u turističke svrhe nije moguće u manjem bh. entitetu

Radiosarajevo.ba
Testiranje na koronavirus u turističke svrhe nije moguće u manjem bh. entitetu
Twitter / Ilustracija

Branislav Zeljković, v. d. direktora Instituta za javno zdravstvo (IJZ), rekao je da u RS-u ne postoji mogućnost testiranja u turističke svrhe.

"Imamo mogućnost komercijalnog testiranja za ljude koji putuju radi posla, ali ne i za turiste. Zaista ne znamo kojim su se činjenicama vodili Hrvatska, Crna Gora i Slovenija, kad su odlučili da traže negativan test na koronavirus za građane BiH, prilikom ulaska u ove države", kaže Zeljković.

On očekuje da pomenute države još jednom razmotre svoju odluku, piše Srpskainfo.

"Naravno, IJZ u pogledu kapaciteta ne bi mogao testiranjem da pokrije sve osobe koje turistički putuju u zemlje okruženja", naglašava Zeljković.
Ističe da svaka zemlja u skladu sa svojom ekonomskom situacijom donosi mjere, preporuke i zahtjeve.

"Mi se držimo stava struke, a to je testriranje osoba koje imaju prioritet. Riječ je o osobama po definiciji slučaja, koje imaju razlog da se testiraju i za koje je to testiranje opravdano. S druge strane, osobe koje putuju turistički, svjesne su da je to putovanje izbor njihove slobodne volje. Oni moraju da shvate da ne mogu da budu prioritet, u odnosu na osobe čije zdravstveno stanje zahtijeva testiranje", objašnjava Zeljković.

Podsjeća da pored ljudi koji odlaze na rad u inostranstvo, pravo na komercijalno testiranje imaju i đaci i studenti koji se školuju van Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije