Kako proći bedeme i doći do ljekara: Redovi pred KCUS-om sve duži

Radiosarajevo.ba
Kako proći bedeme i doći do ljekara: Redovi pred KCUS-om sve duži
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Današnji prizor pred KCUS-om

Nakon zaključka Kriznog štaba Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kojima se dodatno pooštrava prijem pacijenata, pred najvećom zdravstvenom  ustanovu u državi redovi bolesnika koji čekaju na ukazivanje pomoći sve su duži.  

Naša ekipa i jutros je pred ogradom KCUS-a zatekla kolonu pacijenata. Iako zvaničnog objašnjenja niti uputa nema, naslućuje se da se kolone formiraju zboig strožijih pravila koja su uvedena prije dva dana. 

Među zaključcima Kriznog štaba KCUS-a, je i onaj da pacijenti iz drugih kantona moraju imati negativan test na COVID-19, koji ne smije biti stariji od 48 sati. Bez njega neće biti primljeni niti na pregled niti na hospitalizaciju (od toga se izuzimaju životno ugroženi pacijenti).

Također, operativni program se reducira, tako da će se samo raditi urgentna stanja i onkološki pacijenti za šta postoji striktna indikacija, kao i na početku pandemije.

Pacijenti na koje se sumnja na COVID-19, upućuju se na opservaciju u izolatorij na Podhrastove, gdje će biti testirani.

"U savjetovališta primati samo hitne i onkološke pacijente, a kontrole vraćati na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite", još je jedan od zaključaka koje je usvojio Krizni štab KCUS-a.

Ljekarima koji rade u trijažnim šatorima skrenuta je pažnja da primaju pacijente sa navedenim stanjima.  

I Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo jučer je razmatrao organizaciju i režim rada zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. 

Još jednom je konstatovano da se svi COVID pozitivni pacijenti, koji zahtijevaju hospitalni tretman, hospitaliziraju na Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo.

"Kontrole i savjetovalište za pacijente za sekundarni nivo zdravstvene zaštite pružaju se pacijentima u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“. Urgentna stanja zbrinjavaju se po ustaljenom režimu rada u Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Univerzitetsko-kliničkom centru Sarajevo. Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo privremeno se racionalizira broj upućenih pacijenata u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Univerzitetsko-klinički centar Sarajevo", navedeno je iz Vlade KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije