EUFOR odgovorio Komšiću u vezi zahtjeva za podizanje helikoptera

11
Radiosarajevo.ba
EUFOR odgovorio Komšiću u vezi zahtjeva za podizanje helikoptera
Foto: EUFOR / Helikopter EUFOR-a

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pisao je NATO štabu u Sarajevu te komandatnu EUFOR-a u BiH te je tražio angažman helikoptera za gašenje požara u BiH.

Ova informacija je potvrđena jučer iz Komšićevog kabineta za portal Radiosarajevo.ba.

Nakon upita Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH danas su odgovorili iz EUFOR-a i poručili kako ne posjeduju opremu za tu vrstu gašenje požara.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti:

"EUFOR može potvrditi da je komandant EUFOR primio zvanično pismo od jednog člana Predsjedništva BiH u kojem se od EUFOR-a traži angažman njihovih zračnih resursa, ukoliko su na raspolaganju, kako bi pomogli u suzbijanju šumskih požara u zemlji.

Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 VS UN, glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka.

Međutim, EUFOR je spreman da po prijemu zvaničnog zahtjeva pruži podršku protivpožarnim službama u BiH tako što bi obavio izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije šumskih požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu, ako je to potrebno", navodi se u odgovoru EUFOR-a. 

Podsjećamo, upućen je zahtjev za angažovanjem helikoptera kako bi pomogli gašenju požara u općinama Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad.

Međutim, nakon saglasnosti članova Predsjedništva BiH - Željka Komšića i Šefika Džaferovića, čekala se potvrda predsjedavajućeg Milorada Dodika.

"Radi izostanka saglasnosti Milorada Dodika, helikopterska jedinica nije pomogla u gašenju požara na lokacijama Neum i Kupres, dok se još uvijek čeka njegova saglasnost za Tomislavgrad, Stolac i Široki Brijeg. Onoga trena kada Dodik dadne saglasnost, helikopteri će otići na tražene lokacije i pomoći u gašenju požara", naveo je prethodno Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije