Komšić traži od NATO štaba angažman helikoptera za gašenje požara u BiH

9
I. S.
Komšić traži od NATO štaba angažman helikoptera za gašenje požara u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pisao je NATO štabu u Sarajevu te komandatnu EUFOR-a u BiH te je tražio angažman helikoptera za gašenje požara u BiH.

Ova informacija je potvrđena iz Komšićevog kabineta za portal Radiosarajevo.ba.

Nekoliko dana vatrena stihija prisutna je u hercegovačkim gradovima te prijeti da ugrozi i stanovništvo.

Podsjetimo da je jučer upućen zahtjev za angažovanjem helikoptera kako bi pomogli gašenju požara u općinama Široki Brijeg, Stolac i Tomislavgrad.

Međutim, nakon saglasnosti članova Predsjedništva BiH - Željka Komšića i Šefika Džaferovića, čekala se potvrda predsjedavajućeg Milorada Dodika.

"Radi izostanka saglasnosti Milorada Dodika, helikopterska jedinica nije pomogla u gašenju požara na lokacijama Neum i Kupres, dok se još uvijek čeka njegova saglasnost za Tomislavgrad, Stolac i Široki Brijeg. Onoga trena kada Dodik dadne saglasnost, helikopteri će otići na tražene lokacije i pomoći u gašenju požara", naveo je Slaven Kovačević, savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za Radiosarajevo.ba sinoć.

Majda Kovač, glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite za portal Radiosarajevo.ba danas je potvrdila da je Federalna uprava civilne zaštite od Ministarstva sigurnosti BiH zatražio da se angažuje helikopter.

"Na osnovu zahtjeva Općine Jablanica, te Kantonalne uprave civilne zaštite HNK, upućen je zahtjev za angažovanjem helikoptera Oružanih snaga BiH u skladu sa procedurom. Upućen je zahtjev prema Ministarstvu sigurnosti BiH, a oni će dalje prema Ministarstvu odbrane BiH", rekla je Kovač.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije