U Jablanici i dalje aktivan požar, potrebna pomoć helikoptera OS BiH

4
Fena
U Jablanici i dalje aktivan požar, potrebna pomoć helikoptera OS BiH
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Helikopteri Oružanih snaga BiH

Na području općine Jablanica gori šuma i nisko rastinje, a kako se radi o nepristupačnom terenu jutros u 08:00 sati iz OC Jablanica zatražena je pomoć helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Požar je još aktivan i na nepristupačnom stjenovitom i strmom je terenu. Vatrogasci su jutros ugasili jedno požarno čvorište u blizini željezničke pruge u Jablanici, ali i dalje gori šuma i nisko rastinje. U blizini nema ugroženog stanovništva, navodi se u izvještaju Operativnog centra Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Podsjećamo, požar je buknuo u srijedu oko 15:50 sati kod Komadinovog vrela u Jablanici, ispod dalekovoda, vjerovatno od električnog pražnjenja, dodaje se.

Također, usljed jakog vjetra u srijedu oko 13:00 sati došlo je do proširenja požara, ispred naseljenih mjesta Stupišta i Zaušje, u općini Stolac. Požar trenutno ne prijeti kućama. Gori trava, nisko i visoko rastinje, ali je zbog nepristupačnosti terena otežano gašenje na tim lokacijama.

Tokom jučerašnjeg dana kao pomoć u gašenju požara na navedenoj lokaciji boravili su i pripadnici PVJ Čapljina uz vlasnika jedne privatne cisterne. Na terenu se trenutno nalaze pripadnici DVD Stolac i lokalno stanovništvo.

U isto vrijeme, iza podneva, ponovno se aktiviralo mjesto gdje je ranije ugašen požar kod brda Budisavine, općina Čapljina, gdje je jedan dio lokacije nepristupačan zbog miniranog područja pa se ne može gasiti s kopna. Vatrogasci su stalno na terenu i kontrolišu požarište, te za sada nema ugroženog stanovništva.

U Mostaru, Prozoru Rami i Neumu gorjelo je nisko rastinje, otpad i trava, ali su svi požari lokalizirani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije