Stiže novi toplotni val u BiH: Temperature i preko 40 stepeni

1
Radiosarajevo.ba
Stiže novi toplotni val u BiH: Temperature i preko 40 stepeni
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Šetnja sarajevskim ulicama...
Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Lokalno na istoku Bosne ima magle.

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 12; Ivan-sedlo 16; Bugojno 18; Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 19; Banja Luka, Tuzla i Zenica 20; Doboj 21; Bijeljina i Gradačac 22; Mostar i Trebinje 27 stepeni. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 949Pa, za 6hPa je veći od normalnog i raste.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35°C, na jugu zemlje do 40 stepeni.

U Sarajevu sunčano. Najviša dnevna temperatura zraka oko 33 stepena.

BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA će biti nepovoljna, osobito na jugu zemlje, gdje se očekuju temperature oko 40-tog podioka. Nedostatak svježine, vrućina i sparno vrijeme uzrokovaće jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika, izraženije tokom poslijepodneva, stoga bi planirane aktivnosti trebali provoditi tokom jutra, potom maksimalno reducirati boravak na otvorenom u najtoplijem dijelu dana, što posebno vrijedi za rizične grupe stanovništva poput hroničnih bolesnika, starijih i djece. Vrijednosti UV indeksa će također biti vrlo visoke, stoga je neophodno posvetiti pažnju zaštiti od sunca.

Objavljena je prognoza i za naredna tri dana:

U petak, 13.08.2021., u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 32 i 37°C, na jugu zemlje do 40°C.

U subotu, 14.08.2021., u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 15 i 19°C, na jugu zemlje do 25°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 33 i 38°C, na jugu zemlje do 41°C.

U nedjelju, 15.08.2021., u Bosni i Hercegovini se prognozira pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C, na jugu zemlje do 26°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 34 i 39°C, lokalno i do 42°C, navodi se u prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije