Požar kod Stoca i Neuma pod kontrolom: Samo jedna lokacija brine vatrogasce

0
AA
Požar kod Stoca i Neuma pod kontrolom: Samo jedna lokacija brine vatrogasce
Foto: AA / Požar kod Stoca i Neuma pod kontrolom

Požar između Stoca i Neuma, na jugu Bosne i Hercegovine, stavljen je pod kontrolu i ne prijeti kućama u ovom trenutku. Nažalost, dio terena je nepristupačan i tu i dalje gori, pa su oprezni vatrogasci na terenu i ništa ne prepuštaju slučaju, potvrdio je za Anadolu Agency načelnik općine Stolac Stjepan Bošković.

"Vatrogasci Stolačke vatrogasne postrojbe i nekoliko kolega koji su im u pomoć došli iz Čapljine, trenutno su na terenu. Situacija je pod kontrolom. Nema problema, niti opasnosti za naselja i kuće.

Jedini problem je žarište na Crnoglavu. To je lokalitet do kojeg je nemoguće doći, a tamo i sad gori. Mi smo odmah tražili helikopter, međutim, niko, nažalost, nema sluha. Vatrogasci čuvaju stražu i nadaju se da će im vremenske prilike ići na ruku, kako se stvari ne bi zakomplikovale", rekao je Bošković.

Do problema može doći u slučaju nepovoljnih vjetrova.

"Ako se vjetar okrene, možemo doći u probleme. U tom slučaju mogu se stvari zakomplikovati i u Čapljini i Neumu. A, kada bi nam se nadležni smilovali i dopustili helikopter, za pola sata bismo sve imali riješeno. Na Crnoglavu su potrebne dvije 'bombe' vode i vatra bi bila ugašena", rekao je Bošković dodavši kako je zvao i pisao dopise, ali da Predsjedništvo BiH još nije angažovalo helikopter.

Kazao je na kraju i kako vatrogasci vodom natapaju područje na kojem se nalaze "za slučaj" da stvari krenu po zlu i požar se ponovo okrene ka naseljenim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije