Erol Avdović: Što više ispaljenih ruskih raketa to više šansi za Dodikov opstanak

3
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović: Što više ispaljenih ruskih raketa to više šansi za Dodikov opstanak
Foto: Privatni album / Erol Avdović

Današnja izjava načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine generalpukovnika Senad Mašović o mogućoj kupovini protuoklopnih sistema Javelin izazvala je veliku pažnju javnosti.

Ova najava dolazi nakon nedavne Mašovićeve posjete Sjedinjenim Američkim Državama.

Poznati bosanskohercegovački novinar i višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) Erol Avdović putem društvenih mreža komentarisao je ovu mogućnost.

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

Pravosuđe u BiH: Procesi se namjerno odugovlače, pojedini advokati zarađuju milione

"Pero je moćno ali nije svemoguće - Ne volim rat niti paradiranje opakim patriotizmom uz zveckanje oružjem. Ali jedan sam od onih koji bi svim legalnim sredstvima branio svoj dom i svoju porodicu. I na način kako to najbolje znam. Prvo olovkom i zakonom. Nasreću najviše nas je takvih u Bosni. Možda i globalno.

- No, u teškim vremenima valja se ipak prisjetiti pomalo cinične i tačne primjedbe koju je izrekao američki general Douglas MacArthur: "Ko god kaže da je pero moćnije od mača očito nema iskustva sa automatskim oružjem". To važi i za Javeline i Bayraktare. Nikad nam ne trebali

- Jer sve dok Vučić i ostali razumiju da ta ogromna vojna limiraija koju dobijaju od Rusa i Kineza ima puno manje šanse ne samo zbog hrabrog srca bosanskog otpora već i radi  NATO projektila što zaustavljaju Rusiju u Ukrajini RS se neće tretirati kao ratni plijen u Beogradu.

- Bayraktari i Javelini u prave ruke za Oružane snage BiH Armiju koja za razliku od oružanih snaga svojih komšija jedina nije učestvovala u agresiji na treće zemlje. Nijedan bosanskohercegovački vojnik nije ratovao na teritoriji Srbije i Hrvatske. I zato (samo) NATO Bosnu spašava.

- Žao mi je što i ovo moram reći, jer Bosna nije zaslužila ovaj rašomon: Gledam Milorada Dodika - što više ispaljenih ruskih raketa po ukrajinskim gradovima, što više haosa i ruševina, praha i pepela u toj zemlji to su izgleda veća njegova očekivanja za politički opstanak po svaku cijenu. Jad i čemer kakvom se on raspletu događaja nada - da bi spasio svoju poslovnu mrežu interesa i korumpiranih tipova.

- I na koncu, kad vidim vojne oficire, uglavnom ruske, sada u fokusu zbog Ukrajine ali i ostale sve ove decenije iza pada Berlinskog zida naovamo, s puno raznog ordenja i gvozdenih križeva po njihovim uniformama - uvijek pomislim koliko je ubijenih ljudi iza te limarije. Užas u grudima i pocjepano srce do kraja. Nije za svakog ovaj svijet kakav je. Ali ne smijemo se prestati boriti protiv tog svijeta sile i nasilja. U protivnom će zlo trijumfovati.

- U svijetu koji nas okružuje zvuči naivno, ali je naprosto tako: Tek stid je istinski korak ka pokajanju nakon koga počinje preokret nabolje. Pokušajmo sastaviti listu ko je sve od aktuelnih balkanskih političara spreman na ovakvu katarzu do dna? Nemoguća misija. Cijela je armija a reklo bi se i generacija - onih koji žele sve i odmah (?!) i zato bestidnost smatraju za vrlinu. Nisu to samo političari. Ima tih oportunista svugdje i među novinarima nažalost. Bože", ističe Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije