Ukrajinska vojska izvodila vježbe s američkim projektilima Javelin

0
Fena
Ukrajinska vojska izvodila vježbe s američkim projektilima Javelin
FOTO: Volodymyr Petrov / Ukrajina primila niz isporuka američke municije i projektila Javelin

Ukrajinska vojska izvodila je vojne vježbe s protutenkovskim projektilima Javelin američke proizvodnje u zoni sukoba sa separatistima u istočnoj Ukrajini, dok su napetosti s Rusijom izrazito visoke, javila je u srijedu ukrajinska TV stanica Dom.

Ukrajina, koja nastoji da se pridruži NATO-u, od 2018. godine je primila niz isporuka američke municije i projektila Javelin, što je izazvalo kritike iz Moskve.

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Bh. meteorolog: Topla zračna masa donijela je obilje prašine sa sjevera Afrike, ide i lijepa vijest

Kijev optužuje Moskvu za gomilanje desetaka hiljada vojnika u pripremi za eventualnu ofanzivu, pojačavajući strahovanja da bi tinjajući sukob ukrajinskoj istočnoj regiji Donbass mogao planuti u otvoreni rat između dva susjeda.

Rusija negira da planira bilo kakav napad, ali optužuje Ukrajinu i Sjedinjene Države za destabilizirajuće ponašanje, i traži sigurnosne garancije protiv širenja NATO-a na istok.

Ukrajinski vodeći sigurnosni zvaničnik Oleksej Danilov izjavio je u srijedu da je 122.000 ruskih vojnika udaljeno 200 kilometara od granice s Ukrajinom.

Danilov je izjavio Reutersu prošle sedmice da je Rusiji potrebno najmanje 500.000 do 600.000 vojnika na granici “u cilju da drži situaciju pod kontrolom u slučaju ofanzive”.

Također je kazao da bi Rusija mogla povećati broj vojnika veoma brzo i svakog trena, ali da joj je potrebno više od 24 sata da dovede dovoljno vojnika na granicu kako bi pokrenula invaziju.

Eskalacija napetosti oko Ukrajine u središtu je konsultacija između zapadnih saveznika i Rusije, od koje se traži da pokrene pregovore u normandijskom formatu, koji bi okupili predstavnike Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine.

Dijalog s Moskvom je neophodan, ili u normandijskom formatu ili kroz razgovore u Vijeću Rusija-NATO, izjavila je u srijedu njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije