Elektronski registar bolje će evidentirati oboljele od dijabetesa u BiH

Radiosarajevo.ba
Elektronski registar bolje će evidentirati oboljele od dijabetesa u BiH
Zavod za javno zdravstvo FBiH prezentirao je, na Svjetski dan dijabetesa, pilot projekt uspostave elektronskog registra osoba oboljelih od dijabetesa u KS.

Namjera je da se isti princip aplicira i na ostale kantone da bi se u konačnici dobili jedinstveni podaci o oboljelima od te bolesti u FBiH.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar pojasnio je danas u izjavi novinarima da se tim pilot projektom pokazalo da postoji realna mogućnost da registar bude uspostavljen, a to bi bilo od velike koristi za sve koji se u oblasti zdravstva bave tim pacijentima.

"U konačnici ćemo imati tačne, jasne, provjerljive podatke o broju oboljelih te dobiti dobar alat da bismo pratili situaciju u vezi broja oboljelih. Kad mi završimo ovaj projekt mislim da ćemo biti smjernica i drugim kantonima da krenu istim putem",  kazao je Pehar.

Da je projekt uspješan pokazao je i glavni parametar, a to je razlika u broju oboljelih od dijabetesa po statističkim podacima koje vodi Zavod za javno zdravstvo FBiH i onih iz baze podatka Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Značaj jedinstvenog registra oboljelih od dijabetesa istaknuo je i rukovodilac medicinskog odjela Zavoda zdravstvenog osiguranja KS Fikret Jonuz koji kaže da će elektronska evidencija podataka svih oboljelih za područje FBiH umnogome doprinijeti boljem planiranju potrošnje i sprječavanju komplikacija od te bolesti.

On kaže da Zavod zdravstvenog osiguranja KS-a od ranije ima elektronsku evidenciju u svim segmentima, a uvezivanje podataka na nivou FBiH omogućit će bolju evidenciju, kontrolu, nadzor i planske aktivnosti.

Upitan za nivo zdravstvene zaštite oboljelih od dijabetesa u FBiH Jonuz kaže da je različit, ovisno od kantona. U KS ti pacijenti imaju zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu, prije svega s aspekta lijekova na esencijalnoj listi. Ipak, upozorava da proces liječenja umnogome ovisi i od samih pacijenata, posebno onih koji imaju genetske predispozicije za to.

"Suvremeni način života, stres, brza hrana, malo kretanja itekako pogoduje povećanju broja oboljelih od dijabetesa", poručio je Jonuz.

"Uspostava e-registra oboljelih od dijabetesa za KS je pilot projekt Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koji se provodi uz podršku softverske kuće "Medit", a uz suglasnost Ministarstva zdravstva KS i Zavoda za javno zdravstvo KS.

Dijabetes je hronična bolest, a broj oboljelih u porastu je svuda u svijetu te kao takva povećava obaveze zdravstvenog sistema prema oboljelima a time i troškove. Po predviđanjima Svjetske zdravstvene organizacije bit će uspjeh ako se do 2025. godine zaustavi porast broja oboljelih od dijabetesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije