U utorak u Sarajevu tradicionalna "Šetnja za dijabetes"

AA
U utorak u Sarajevu tradicionalna "Šetnja za dijabetes"
Pixabay / Ilustracija
Tradicionalnom "Šetnjom za dijabetes" od Katedrale do zgrade Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu, u utorak, 14. novembra biće obilježen Svjetski dan dijabetesa.

Centralna manifestacija u Sarajevu će početi u 11 sati, nakon čega će u parku ispred zgrade Federalnog ministarstva zdravstva biti održana press konferencija na kojoj će biti predstavljena kampanja "Odgovornost", kojom udruženja oboljelih od dijabetesa nude prijedloge za unapređenje zdravstvene zaštite dijabetičara kojih u BiH ima više od 336.000.

Nakon konferencije predviđeno je okupljanje na trgu ispred BBI Centra i učešće u akciji "Danas djeca mjere šećer".

Istovremeno, Sportsko udruženje osoba s dijabetesom "DiaBiH" će uoči Svjetskog dana dijabetesa 13. novembra u 19 sati odigrati prvenstvenu utakmicu u okviru Prve lige Federacije u futsalusa MNK Vogošća u dvorani "Ramiz Salčin". U 18 sati će najmlađi članovi "Slatke škole sporta" odigrati revijalnu utakmicu sa vršnjacima iz Vogošće.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. novembra u cijelom svijetu. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti javnosti o opasnosti od epidemije dijabetesa, upoznavanje sa riziko faktorima za dijabetes i kako prevenirati dijabetes, te suzbijanje predrasuda o dijabetesu. 

Organizator obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u Bosni i Hercegovini je Savez dijabetoloških udruženja/udruga u BiH, a partneri projekta su Savez udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH, Savez dijabetoloških udruženja u Republici Srpskoj, Dijabetološko udruženje Federacije BiH i Sportsko udruženje osoba s dijabetesom "DiaBiH". Obilježavanje je organizovano u saradnji sa IDF Europe.

Organizacioni odbor će u svakom mjestu organizirati šetnju za dijabetes kroz centar grada, štandove na kojima će mjeriti šećer i krvni pritisak, izračunavanje Body mass indexa, te podijeliti jabuke, vodu, promotivni materijal, glukometre i trakice. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije