Konzumacija alkohola smanjuje rizik od dijabetesa, naročito kod žena

Radiosarajevo.ba
Konzumacija alkohola smanjuje rizik od dijabetesa, naročito kod žena
Pixabay / Ilustracija
Dobra vijest za sve ljubitelje kapljice glasi da oni koji piju tri ili četiri puta sedmično imaju manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od trezvenjaka, navodi nova studija danskih naučnika.

Oni su na uzorku od 70.000 ljudi sproveli istraživanje o njihovim navikama u vezi sa konzumiranjem alkohola: koliko često piju, koliko piju, kao i koja pića najčešće piju.

Tim naučnika sa Univerziteta južne Danske došao je do zaključka da oni koji piju redovno imaju manje mogućnosti da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji uopšte ne piju alkohol, piše RT.

Nemaju, međutim, sva alkoholna pića isti efekat na ljude.

Tako je, na primjer, vino ocijenjeno kao veoma korisno piće, naročito crveno, koje igra važnu ulogu u regulaciji šećera.

Pivopijama, a naročito muškarcima, bit će drago da čuju da oni koji piju do šest piva sedmično imaju 21 posto manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 od onih koji piju manje od jednog piva sedmično.

Sve u svemu, žene su bolje prošle. One koje piju umjereno, tri do četiri puta sedmično, imaju 32 procenta manje šanse da obole od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa 27 posto nižim rizikom kod muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije