Ekskluzivno: MUP Hrvatske nam odgovorio mogu li građani BiH doći na jednodnevne izlete

A. S.
Ekskluzivno: MUP Hrvatske nam odgovorio mogu li građani BiH doći na jednodnevne izlete
Foto: EPA-EFE / Hrvatska i jednodnevni izleti iz BiH

Mediji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini jučer su, nakon što je objavljeno da se za građane naše zemlje ukida 14-dnevni obavezni karantin, objavili vijest da državljani BiH ne mogu ulaziti u ovu zemlju na samo jedan dan, već da će na graničnim prijelazima morati navesti razlog putovanja te objekat smještaja u kojem će provesti najmanje jednu noć. 

Da bismo dobili tačnu informaciju kontaktirali smo Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske, odakle su za portal Radiosarajevo.ba ekskluzivno pojasnili da informacija koju su objavili mediji nije tačna i naveli pod kojim uvjetima je građanima Bosne i Hercegovine dozvoljen ulazak u Hrvatsku i na samo jedan dan, u tipu jednodnevnog izleta.

"Ulazak u RH iz BiH radi jednodnevnog izleta je moguć ukoliko se radi o organiziranim turističkim angažmanima i posjetima, a što je potrebno dokazati na graničnom prijelazu, primjerice, kartom za ulazak u nacionalni park, potvrdom o uplaćenom jednodnevnom izletu u sklopu agencije, kartu za posjet muzejima i slično.

Dakle, mora postojati dokaz o konzumaciji turističke usluge", odgovorili su iz MUP-a Hrvatske za Radiosarajevo.ba.

Odgovor MUP-a Hrvatske za Radiosarajevo.ba - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Odgovor MUP-a Hrvatske za Radiosarajevo.ba

Iz MUP-a Hrvatske su za naš portal još jednom pojasnili da državljani trećih zemalja, u kojoj su i građani BiH, i dalje prilikom ulaska moraju dokazivati svrhu ulaska.

Sve osobe dužne su se pridržavati općih i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

"Nadalje, podsjećamo kako se od 1. srpnja 2020. godine (od 00,01 sati) više ne primjenjuje mjera samoizolacije za putnike koji dolaze u Republiku Hrvatsku.

Također, kako bi smanjili gužve na graničnim prijelazima i skratili vrijeme čekanja za prelazak državne granice, preporuča se stranim državljanima koji namjeravaju boraviti u Republici Hrvatskoj da unaprijed dostave svoje podatke putem web stranice Enter Croatia.mup.hr", podsjetili su iz MUP-a Hrvatske za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije