! / Efendić: Zvizdić je sačuvao integritet, Silajdžić bi bio najbolje rješenje

17. 06. 2021. u 18:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad te v.d. predsjednik Stranke za BiH, u Danu uživo na N1 kazao je kako nijednom nije požalio zbog odlaska iz SDA.

Dodao je kako bi Haris Silajdžić, ukoliko bi izrazio želju, bio najbolji kandidat ove stranke na izboru za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Javnost je upoznata sa razlozima istupanja iz stranke, a da li mu se neko obratio iz Vlade, Efendić tvrdi da nije. 

"Nije bilo reakcija. Samo jedna iz Cesta. S obzirom da nemaju šta reći ne žele da raspravljamo. Kada smo imali prvi sastanak 2019.sa Vladom FBiH bilo mi čudno otkud predstavnici privatnih firmi na tom sastanku. Tu je bio prisutan zamjenik državnog ministra prometa i komunikacija. To nema nikakve veze sa državnim interesom. Tada sam vidio da se tu radio o nečemu drugom. Cilj je da se napravi najskuplji projekat da bi se naplatilo što više", tvrdi Efendić.

Ističe kako je septembru prošle godine iznio stav Općine. Bio je tu i Fadil Novalić. "Tad nam je rečeno da sve što smo kazali je prihvatljivo. Ponovo se ništa nije desilo. Dobili smo obećanje za ponovni sastanak koji se nije desio.

Glavni problem je u tome što postoji plan od prije 40,50 godina za gradski autoput. Tada je Sarajevo izgledalo mnogo drugačije. Ukoliko bi se izgradio autoput prema ovom planu došlo bi do ukidanja ulica Safet Zajko i Drinska", kazao je Efendić, piše N1

Šta bi to značilo?

"Konkretno, imamo dvadeset, trideset ulica koje su spojene sa Safet Zajko. One bi ostale bez komunikacije. Nigdje ne piše gdje bi se trebale izmjestiti te ulice", tvrdi Efendić.

Novinar ga je upitao, šta mu je na sve to rekao Novalić?

Sve fino kažu: “Vi ste u pravu”. Obećavao je sastanke, ali se to nikada nije desilo. Mi smo dali prijedlog kako da se ovo riješi. Da to bude jedna cesta sa 4 kolovozne trake. To je mnogo jeftinije rješenje i bolje je za stanovnike Novog Grada. Svo vrijeme se odbija jedan takav racionalan prijedlog. Ali se ide na skupa rješenja koja se ne mogu realizovati", pojašnjava Efendić.

Nedavno se Efendić sastao sa pojedinim sarajevskim načelnicima. Šta je bila tema razgovora?

"I jučer je bio jedan sastanak gdje su bili svi načelnici. Mi imamo običaj da se sastajemo", ističe Efendić.

Lobij za Stranku za BiH?

"Nismo o tome govorili. Bile su druge teme. Nefunkcionisanje Kantona i Federacije", pojašnjava Efendić.

SDA više nije u vlasti. Vidite li pomak?

"Nažalost, ove česte promjene vlasti ne mogu donijeti dobro. Imate u četiri godine tri promjene direktora. To ne može biti dobro, nema kontinuiteta.

Neku značajnu razliku nisam vidio. Vidimo pojedine ministre koji se trude i mi s njima brzo stupimo u kontakt. Jedan od takvih je ministar Adnan Šteta", mišljenja je Efendić.

Kako kaže očekuje značaj rast u SBiH. Za oktobar  je zakazan kongres stranke. Imamo godinu dana za pripremu za izbore.

Sa kojim ljudima namjerava rješavati probleme?

"Ima mnogo ljudi koji su isključeni iz politike, nisu ni u jednoj stranci – računam na njih. Fali nam politička stranka kojoj možemo vjerovati", zaključio je Efendić.

Ko bi mogao biti vaš kandidat za Predsjedništvo BiH? Da li ste razgovarali sa Harisom Silajdžićem?

Nisam razgovarao sa Silajdžićem. Ukoliko odluči biti kandidat to bi za nas bilo najbolje rješenje.

Ima li mjesta za Denisa Zvizdića?

On za sad nije izrazio želju. Zvizdić je sačuvao integritet, nije se upuštao u aferu. On je sigurno kadar kojiima budućnost na našoj političkoj sceni. Ali još nije napustio SDA.

Tvrdi kako nije požalio što je napusti SDA.

"Nijednom. Osjetio sam olakšanje. Jednostavno sam u jednom trenutku osjetio da tamo više ne pripadam", kazao je Efendić. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)