Efendić: Naša bol nikad neće nestati, nadamo se pravdi i životnoj robiji za Mladića

2
E.S.
Efendić: Naša bol nikad neće nestati, nadamo se pravdi i životnoj robiji za Mladića
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Majka Srebrenice u Potočarima

Izricanje konačne presude osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću zakazano je za 8. juni pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove.

Presuda Mladiću je vrlo važna svim Bošnjacima, ali posebno Majkama Srebrenice koje su u zločinima genocida iz 1992. godine izgubile svoje najmilije.

Uoči presude za portal Radiosarajevo.ba govorila je Fadila Efendić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice koja je poslala snažnu poruku.

„Naša poruka je da je jako važno da jednom dođe i ta pravda, da se potvrdi prvostepena presuda. Mi, Majke Srebrenice želimo da svako odgovara za ono što je učinio, da odgovara onaj ko je kriv. Da ne budemo svi su isti, svi su krivi, ratni zločinci se moraju prepoznati i kazniti, a ostali ljudi da se puste da žive kako znaju i umiju“, kazala je Efendić za Radiosarajevo.ba.

Za Majke Srebrenice je, kaže, vrlo važno, da Mladić bude osuđen na doživotnu robiju.

„Mi, bošnjačka populacija, pričamo između sebe o ovoj presudi, dok s ostalima nisam kontaktirala, ali vjerujem da o tome nerado pričaju. Naša bol nikad neće biti nadoknađena, ali jako je važno pokazati da pravda postoji, da se prekine s genocidom. Jer, svako ko negira genocid u Srebrenici, kao da ga ponovo čini. Ako se genocid ne prizna i ne osudi kako treba, znači da se ponovo radi isto“, smatra Efendić.

Podsjetimo, Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske RS, Haški tribunal je 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Hagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije