Osmog juna: Hag objavljuje pravomoćnu presudu zločincu Ratku Mladiću

5
Hina, Radiosarajevo.ba
Osmog juna: Hag objavljuje pravomoćnu presudu zločincu Ratku Mladiću
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Sva lica ratnog zločinca

Vijeće Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) naredne će sedmice izreći pravomoćnu presudu zločincu Ratku Mladiću koji je u prvostepenom postupku u novembru 2017. godine osuđen na doživotni zatvor

Presudu kojom Međunarodni kazneni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i MICT kao njegov pravni sljednik zatvaraju svoj posljednji slučaj direktno povezan s ratom u Bosni i Hercegovini izreći će žalbeno vijeće kojim predsjedava sutkinja Prisca Matimba Nyambe, a ostali su članovi Aminatta Lois Runeni N’gums, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i Mustapha El Baaj.

Presuda bi trebala biti objavljena u utorak, 8. juna.

Mladić, kojeg su i inostrani mediji poput BBC-ja odavno proglasili "krvnikom iz Bosne", izvještavajući kako je on odgovoran za najgore ratne zločine na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, prvostepenom je presudom proglašen krivim za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Nakon suđenja koje je potrajalo više od pet godina, tokom kojega su saslušani iskazi čak 592 svjedoka optužbe i obrane, odbačen je jedino dio optužnice koji ga je teretio za zločin genocida u još šest općina u BiH.

Sudsko vijeće ICTY-a zaključilo je kako je Mladić zločine zbog kojih je i osuđen počinio sudjelujući u četiri udružena zločinačka pothvata.

Prvi je činio sveobuhvatni plan s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u BiH na koja su bosanski Srbi polagali pravo, a drugi je imao za cilj širenje terora među civilnim stanovništvom putem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja.

Cilj trećeg udruženog zločinačkog pothvata bilo je eliminiranje bosanskih Muslimana iz Srebrenice, dok je četvrti imao za cilj da se pripadnici mirovnih snaga UN-a uzmu za taoce kako bi se spriječilo da NATO izvede zračne napade na vojne ciljeve bosanskih Srba.

Na prvostepenu presudu žalili su se i tužiteljstvo kao i odbrana.

Tužiteljstvo je tražilo od drugostepenog vijeća da Mladića proglasi krivim i za genocid u općinama Foča, Kotor-Varoš, Prijedor, Sanski Most te Vlasenica.

Mladićeva odbrana pak tvrdi kako je prvostepenu presudu obilježio niz pravnih i činjeničnih pogreški sudaca koje optužuju da nisu uzeli u obzir olakšavajuće okolnosti pa traže da presuda kojom je osuđen na doživotni zatvor bude poništena, a on oslobođen. Ukoliko to ne bi bio slučaj predlažu ponovno suđenje.

Prvu optužnicu protiv Mladića ICTY je podignuo u julu 1995. godine dok je još trajao rat u BiH, a optužen je zajedno s političkim liderom bosanskih Srba Radovanom Karadžićem koji je 2019. godine pravomoćno osuđen na doživotni zatvor i kaznu sad služi u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Druga proširena optužnica podignuta je u novembru 1996. godine i uključivala je genocid u Srebrenici.

Mladić je godinama bio u bijegu skrivajući se najprije u dobro zaštićenim vojnim objektima po BiH da bi se ispostavilo kako je nakon toga pobjegao u Srbiju gdje je bio pod zaštitom vojske i političkog vrha predvođenog Slobodanom Miloševićem i Vojislavom Koštunicom. U maju 2011. ipak je uhapšen u selu Lazarevo kod Zrenjanina.

"Okončali smo jedan težak period naše istorije", kazao je tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić komentirajući hapšenje Mladića koji je odmah nakon toga izručen ICTY-u te je do danas ostao u pritvorskoj jedinici suda gdje čeka konačnu presudu.

Zbog epidemioloških mjera koje je nametnula pandemija prouzročena koronavirusom izricanje presude Mladiću, za razliku od prethodnih sličnih slučajeva, u sjedištu MICT-a u Den Haagu moći će pratiti samo krajnje ograničeni broj novinara i posjetitelja.

No među njima će ipak biti predstavnici četiri udruženja koje okupljaju ratne žrtve. Jedna od njih, Munira Subašić, predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenice i Žepe" medijima u BiH kazala je kako se nada da će Mladić u konačnici biti presuđen i za genocid iz 1992. godine a da ne može ni zamisliti da bi ga sud oslobodio ili mu smanjio kaznu.

No Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, ističe kako je zabrinut zbog stajališta predsjedateljice sudskog vijeća Prisce Matimbe Nyambe i to zbog njezina očitovanja u slučaju Zdravka Tolimira, bivšeg generala vojske bosanskih Srba.

Tolimir je u Den Haagu 2015. godine osuđen na doživotni zatvor zbog ratnih zločina ali je oslobođen optužbi za genocid u Žepi. Sutkinja Nyambe bila je članicom prvostepenog vijeća koje je sudilo Tolimiru i tada je u izdvojenom mišljenju ustvrdila kako praktično nema niti jednog dokaza koji bi podupro optužnicu protiv njega, a da su svjedoci koju su ga teretili bili pristrani.

"Bio bi veliki presedan i velika ljaga kada bi sudsko vijeće odlučilo osloboditi Mladića", kazao je Tahirović, dodajući kako se i on nada da će u konačnici presuda sadržavati i kaznu za zločine genocida iz 1992. godine.

Oslobađajućoj se presudi nadaju u obitelji zločinca.

"Ukoliko se uzmu u obzir dokazi, Ratko Mladić će 8. juna biti oslobođen, a ako MICT potvrdi prvostepeno presudu bit će to dokaz da njihov rad nema veze sa međunarodnim pravom i pravdom", kazao je Mladićev sin Darko za srbijanske medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije