Murat Tahirović o tome da li bi zločinac Mladić mogao biti oslobođen

0
Radiosarajevo.ba
Murat Tahirović o tome da li bi zločinac Mladić mogao biti oslobođen

Stavovi međunarodne sutkinje Prisce Matimbe Nyambe, predsjedavajuće Žalbenog vijeća koje će 8. juna donijeti konačnu presudu u slučaju Ratka Mladića, izrečeni u prvostepenoj presudi Zdravku Tolimiru, a koji se tiču Srebrenice i uloge zapovjednika Vojske RS, izazvali su uznemirenost žrtava.

 Piše: F. V.

Razumljivo jer stavovi Nyambe sežu od stavova da su "Bošnjaci preuveličali patnje u Potočarima", preko tvrdnji da je Mladić "nastojao da pomogne", do otvorenog "negiranja genocida".

"Bojazan postoji, naravno. Međutim, kada bi se to desilo to bi bio najveći presedan u historiji pravosuđa, mislim da se to, ipak, neće desiti", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida u BiH Murat Tahirović.

Pojašnjava kako je sutkinja Nyambe na osnovu jednog snimka iz "Fontane" u Srebrenici (u "Fontani" su održana tri sastanka na kojima je Mladić "garantovao život svima koji polože oružje"), zaključila da je Mladić osoba koja pomaže i ponaša se na način da obavlja svoju dužnost profesionalno.

"Da je tako preko 10.000 Srebreničana, Bratunčana, Vlaseničana i drugih iz Podrinja danas bi bilo živo. Nažalost, nije tako. Mladić je monstrum koji je stajao na čelu jedne zločinačke organizacije koja je poharala više od pola Bosne i Hercegovine. 

Da li će sutkinja Niyambe, kao predsjedavajuća u Žalbenom postupku Mladiću uspjeti obezbijediti još dvojicu sudija koji bi podržali njen stav, to ćemo vidjeti", kaže Tahirović. 

Smatra da za to nema osnova.

"Takođe, smatramo da je dosadašnja praksa Tribunala, ali presude koje su donesene kao i silni dokazi dovoljni da Mladić bude presuđen po svih 10 tačaka kao i u prvostepenoj presudi, ali se nadamo da bi moglo doći i do proširenja odgovornosti i za ostale opštine na koje se žalilo Tužilaštvo", zaključio je Tahirović.

Izricanje konačne presude osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću bit će održano 8. juna 2021. godine pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove, objavljeno je u petak 30. aprila, na službenoj stranici Mehanizma.

Podsjetimo, Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske republike Srpske, je Haški tribunal 22. novembra 2017. godine prvostepeno osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida, zločina protiv čovječnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja.

Prvostepenom presudom Mladić je proglašen krivim za deset od 11 tačaka optužnice Tužilaštva u Hagu. Oslobođen je jedino optužbe za genocid počinjen u šest bh. općina tokom 1992. godine – Prijedoru, Sanskom Mostu, Ključu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije