Direktor FTV-a o gašenju TV signala: 'BHRT želi veći procenat za sebe, a mi ne možemo protiv zakona'

4
A. Vatreš
Direktor FTV-a o gašenju TV signala: 'BHRT želi veći procenat za sebe, a mi ne možemo protiv zakona'
Foto: Radiosarajevo.ba / Džemal Šabić i Belmin Karamehmedović

Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) u srijedu ujutro je privremeno uskratila emitovanje programa Federalne radio-televizije (RTV FBiH).

Direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović je u obrazloženju takve odluke istakao da oni posljednjih pet mjeseci rade za FTV, od koje nisu dobili ni marku.

Nonsens pravne i etičke prirode

"Istina je da su prethodnih godina plaćali, ali prema cjenovniku koji je ispod komercijalnog nivoa. Nije istina da su sve platili i imamo sudske sporove kojima potražujemo 14 miliona KM. I dan danas koriste prostore BHRT-a i marku nisu platili za to", naglasio je Karamehmedović u jutarnjem programu BHRT-a.

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

FTV-ovu stranu priče je za portal Radiosarajevo.ba iznio direktor Džemal Šabić.

"Novonastala situacija koja se tiče potpunog blokiranja i gašenja signala programa Federalne TV i radija koje je provela danas Uprava BHRT-a na čelu s direktorom Karamehmedovićem i njegovim poslovodnim i Upravnim odborom je nonsens pravne, etičke i svake druge prirode u civiliziranom demokratskom svijetu", rekao je Šabić za Radiosarajevo.ba.

FTV najavio krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a

FTV najavio krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a

Šabić je istakao kako su iz FTV-a nudili niz prijedloga za rješavanje situacije, ali da je BHRT odbio sudjelovati u tome.

"Mi smo sami zatečeni s ovakvim stvarima, s obzirom da smo nudili niz prijedloga za rješevanje situacije u kojima smo bili voljni i ponuditi i pomoći BHRT-u s uplaćivanjem višeg iznosa sredstava po osnovu cjenovnika i njihovih usluga čim se potpiše RTV taksa koju BHRT odbija potpisati jer želi da veći procenat priskrbi za sebe, što je protiv zakona, a mi ne možemo raditi protuzakonito i ne možemo potpisati takav ugovor. Mi smo bili voljni pomoći im kroz druge sporazume i ugovore, ali oni se na to ne osvrću i danas su ugasili program FTV-a".

Naveo je da to nisu jedine restrikcije koje imaju od BHRT-a.

"Osim ugašenog signala i programa, BHRT ne dopušta radnicima, a ni novinskim ekipama koje dođu da uzmu izjavu od nekog iz Uprave FTV-a ni da uđu u zgradu, protiv čega su se mnogi bunili. Situcija je duboko protuzakonita, brutalna. S druge srane, mi i dalje tu imamo volju da postignemo dogovor i razumijevanje, jer ovo što je urađeno je ozbiljno podrivanje temelja svakih pravnih okolnosti i vladavine prava u ovoj zemlji".

Izgubljenih šest miliona

Osvrnuo se i na navodni dug koji potenciraju iz BHRT-a.

"Dug koji oni spominju je nastao iz razloga što Uprava BHRT-a nije željela da potpiše ugovor s Elektroprivredom BiH. Tako smo svi zajedno izgubili gotovo šest miliona KM. Oni su sad nakon toga i nakon što su dobili četiri miliona pomoći od resornog ministarstva odlučili da ugase FTV koja nema prihoda već četiri mjeseca i osam dana od RTV takse".

Na kraju je poručio kako očekuje pravu reakciju pravosudnih institucija povodom cjelokupnog slučaja.

Oglasio se Sindikat radnika BHRT-a: "Nećemo i ne želimo biti kolateralna šteta političkih odluka"

Oglasio se Sindikat radnika BHRT-a: "Nećemo i ne želimo biti kolateralna šteta političkih odluka"

"Mi smo televizija koja radi profesionalno svoj posao, koja ima svoju publiku i koja je vrlo uticajna medijska kuća. Ljudi su rekli svoj stav i na našem ekranu i kada nam dopuste da emitiramo kratke vijesti. Ne bih da prejudiciram na šta će izaći i kako će. Očekujem puno od pravosudnih institucija, ako imamo još uvijek pravne države, da reaguju na ovo. Također, da pojedinci koji se bave javnom upravom i rade za javne resurse iskoriste svoj autoritet", dodao je Šabić za Radiosarajevo.ba.

FTV podnosi krivične prijave

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici koja je održana u srijedu, 8. maja, donio je odluku da podigne krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a Rajka Radovanovića, Valentine Rupčić, Elvira Lemeša i Slavka Roliha te generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića i direktora BH Radija1 Dejana Kerleta.

"Krivične prijave će biti podnesene zbog samovoljnog prekida emitiranja i radijskog i televizijskog programa RTV FBiH", kako su naveli iz FTV-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije