Duraković pisao Schmidtu: "Političari se nikada neće dogovoriti, vi morate da presječete!"

14
Radiosarajevo.ba
Duraković pisao Schmidtu: "Političari se nikada neće dogovoriti, vi morate da presječete!"
Foto: Canva / Esad Duraković i Christian Schmidt

Akademik Esad Duraković pisao je visokom predstavniku BiH Christianu Schmidtu.

U pismo, između ostalog navodi, da je Schmidt tu da presiječe i povede BiH u pozitivnom smjeru.

Pismo koje je prenijela Patrija, prenosimo u cijelosti:

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"Gospodine Schmidt,

Dopustite mi da komentiram Vaš istup u Goraždu a u koji imam uvid iz medijskih izvještaja, a medijski izvještaji o tome istupu poklapaju se s Vašim općim pozicioniranjem prema situaciji u BiH.

Schmidt: Postajem jako ljut. Namjeravam deblokirati trenutno stanje i neće svi biti sretni

Schmidt: Postajem jako ljut. Namjeravam deblokirati trenutno stanje i neće svi biti sretni

Želim Vam reći iskreno i odgovorno da patriote u BiH ne smatraju Vas neprijateljem, da nisu neprijateljski raspoloženi prema Vama, a mediji nas izvještavaju kako imate uvjerenje da ste u potpunom neprijateljskom okruženju. Naprotiv, i one demonstracije nedavno pred OHR-om su izraz vjere/nade u Vaš autoritet, autoritet institucije koju predstavljate, jer kada Vam masa ljudi dođe pod prozor i traži od Vas da djelujete državotvorno, onda je to sasvim ekspliciran izraz NADE u Vašu akciju i autoritet, a nije izraz neprijateljstva.

Dakle, Vi za mnoštvo građana niste neprijatelj i bilo bi veoma dobro da se oslobodite takvog uvjerenja, ako ga imate. Istina je, mi smo uveliko razočarani činjenicom da niste djelovali kako je trebalo u nekim ključnim situacijama (Agencija za lijekove RS, aktualno knjiženje državne imovine na entitet RS i sl.). Potrebno je da opravdate povjerenje mase građana koja od Vas očekuje – ništa drugo i ništa više nego da branite državnost BiH, da povedete ovu zemlju onim putem na kome će postati onakva kakve su vaše, evropske zemlje, a ne da međunarodna zajednica ovdje forsira društvo konfrontirano na plemenskim osnovama i diskriminatorskim projektima/planovima, umjesto da ono bude izmireno u principima građanske demokratije, baš kao u vašim zemljama.

Drugo, i ne manje važno, tiče se Vaše ljutnje na ovdašnje političke partije i na činjenicu da su nekonstruktivne te da Vi 'morate raditi njihov posao'.

Pogledajte ljutu reakciju Schmidta koja sve govori: "Smeće, potpuno smeće"

Pogledajte ljutu reakciju Schmidta koja sve govori: "Smeće, potpuno smeće"

Gospodine Schmidt, dopustite mi da kažem kako je to temeljna zabluda svih misionara međunarodne zajednice u BiH, i iz toga proizlaze sve nevolje. Zaboga, kako već jednom ne shvatite da te tri partije koje spominjete NIKADA SE NEĆE DOGOVORITI jer ovakvo stanje njima odgovara, stanje zamrznutog konflikta na kome one profitiraju. Zato ste Vi tu da to presiječete i povedete u pozitivnom smjeru a ne da se ljutite.

/ Anketa

Smatrate li da je Christian Schmidt govorom u Goraždu poslao jaku poruku bh. političarima?
Rezultati

Pri tome morate imati u vidu da je međunarodna zajednica (koju Vi predstavljate) najodgovornija za stanje u BIH: embargo na odbranu zemlje pod agresijom; omogućavanje genocida u njoj u zaštićenoj zoni UN, potom užasno nehumano nagrađivanje agresije i genocida Republikom i darivanje Srebrenice izvršiocima genocida; Daytonski sporazum koji je i nepravičan i nefunkcionalan; i danas međunarodna zajednica tolerira političku agresivnost Premijera i Predsjednika Republike Hrvatske i miješanje u unutrašnje stvari BiH; i danas međunarodna zajednica uveliko ide naruku HDZ (i jednom i drugom, a zapravo su oni jedno) iako je pod HDZ-om izvršen UZP, prema pravosnažnoj međunarodnoj presudi, itd.

Dakle, BiH je postala kreatura i zaslugom međunarodne zajednice bez čije ozbiljne i odlučne akcije ne može izaći iz krize, a to znači bez Vaše odlučne i pravične akcije, dragi g. Schmidt. O tome dovoljno svjedoči – sasvim logički – i činjenica da ste Vi ovdje jedna vrsta protektora a to Vas obavezuje. Ne na ljutnju nego NA PRAVIČNU AKCIJU STVARANJA ZEMLJE/DRUŠTVA KAKVE SU VAŠE ZEMLJE/DRUŠTVA.

Dodik komentirao burni nastup Christiana Schmidta u Goraždu

Dodik komentirao burni nastup Christiana Schmidta u Goraždu

Ni Srbija ni Hrvatska nisu odustale od teritorijalnih pretenzija prema BiH, i otuda dolaze problemi; te zemlje imaju ovdje svoje izvođače radova.

Valja govoriti otvoreno, pogledati stvarnosti u oči jer to je jedini način da se pravilno razumije tu stvarnost i da se djeluje korektivno, kako sam sugerisao na početku”, navodi se u pismu Durakovića.

Podsjetimo, jučer je Schmidt imao burne reakcije u Goraždu i oštro se okomio na bh. političare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije