Mahmutbegović: Gospodine Schmidt, zna se ko je kriv i pod sankcijama!

24
F. V.
Mahmutbegović: Gospodine Schmidt, zna se ko je kriv i pod sankcijama!
Foto: Kolaž / Melika Mahmutbegović, Christian Schmidt

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je danas pismo predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, ali i potpredsjednicima Milanu Dunoviću i Meliki Mahmutbegović, te članovima zajedničkog kolegija Parlamenta FBiH u kojem je iskazao svoje - “duboko razočarenje”.

Kako su prenijeli mediji, Schmidt je naveo kako je “duboko razočaran zbog kontinuiranog propusta da imenuju sudije na četiri upražnjena mjesta Ustavnog suda Federacije BiH i njegovom Vijeću za zaštitu vitalnih interesa, koji ima direktne implikacije na sposobnost Ustavnog suda i njegovog Vijeća za zaštitu vitalnih interesa da izvršavaju svoje ustavne odgovornosti”.

Dodaje da konkretno sa samo četvero od sedam sudija, Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nema kvorum i blokirano je.

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Još jedna policijska akcija u u BiH: Oduzeto oko 630 grama marihuane, jedna osoba uhapšena

Schmidt pisao vrhu FBiH: Duboko razočaran pozivam vas da imenujete sudije Ustavnog suda FBiH

Schmidt pisao vrhu FBiH: Duboko razočaran pozivam vas da imenujete sudije Ustavnog suda FBiH

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba potpredsjednica Mahmutbegović nije izrazila razočarenje, ali nije krila iznenađenje ovakvim pismom visokog predstavnika koji želi da podijeli odgovornost predsjednika i dva potpredsjednika FBiH!

„Zaista, nije mi jasna namjera visokog predstavnika. Nepoznato mi je zbog čega je on to pismo uputio i nama pošto se zna da je glavna blokada i mjesto gdje je zaustavljen proces imenovanja sudija Ustavnog suda kabinet predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare. Svima je bjelodano jasno da prijedlozi za imenovanja sudija već godinama stoje u ladici predsjednika! Jedna dio američkih sankcija je nametnut gospodinu Čavari upravo zbog blokade Ustavnog suda“, kaže Mahmutbegović.

Dodaje da potpredsjednik Dunović i ona godinama upozoravaju na spomenute blokade. Šalju dopise, urgencije… Čak su i Schmidtovom prethodniku Valentinu Inzku još prije nekoliko godina pisali i tražili intervenciju visokog predstavnika, to jeste da se uključi u deblokadu cijeog sistema.

„U svome 58. izvještaju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija iz 2020. godine gospodin Inzko vrlo jasno kaže da: “predsjednik FBiH Marinko Čavara nastavlja blokirati popunjavanje Ustavnog suda FBiH”. Ne možemo vjerovati da gospodin Schmidt o tome nije informisan. Naše mogućnosti su iscrpljene. Ono što je Ustav predvidio mi smo davno završili. Ali reba reći da su naše mogućnosti kao potpredsjednika zaustavljene blokadom predsjednika Čavare koji naše usaglašene prijedloge nije dalje slao na Dom naroda. Ne samo da smo se obraćali OHR-u, već i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV)“, veli Mahmutbegović.

Od samog Čavare su tražili da otkloni blokadu ili da "kaže zbog čega prijedloge ne šalje na Dom naroda". Šutio je.

Schmidt prvi put rekao šta misli o cenzusu od 3 posto: Otkrio da li odustaje od nametanja te odluke

Schmidt prvi put rekao šta misli o cenzusu od 3 posto: Otkrio da li odustaje od nametanja te odluke

„Zaista je začuđujuće da visoki predstavnik sada, poslije svega, želi podijeliti odgovornost, relativizirati krivnju nekog ko već nosi sankcije jer je blokira imenovanje sudije Ustavng suda, i nas koji upozoravamo godinama na ove blokade i nastojimo deblokirati proces. Ovo je nonsens! Namjere gospodina Schmidta nisu jasne. Šta treba da uradimo da trebamo biti kooperativni!?“, pita se potpredsjednica FBiH.

Nadalje, Mahmutbegović je podsjetila javnost da su Čavarine blokade dio famoznog „Plana B“ Dragana Čovića.

„To je dio sistema blokada. Ali, ovo je, ipak, najteža vrsta blokade jer se blokira cjelokupni pravosudni sistem. Mi imamo tek sreću da postoji pet sudija u Ustavnom sudu. Ne daj Bože da se bilo kome šta desi, apsolutno bi bio zaustavljen rad Ustavnoga suda. Da ne govorimo o dijelu Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koji ne može biti uspostavljen jer je blokiran sistem imenovanja. Ovo je ozbiljan udar na pravosudni sistem BiH. To je atak na cjelokupni sistem i život. I sada onog ko je krivac za to trebamo staviti u oblandu zajedničke odgovornosti?! To, apsolutno, nije korektno“, poručila je Mahmutbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije