CIK potvrdio: Stupile na snagu odluke koje je nametnuo Christian Schmidt

1
Radiosarajevo.ba
CIK potvrdio: Stupile na snagu odluke koje je nametnuo Christian Schmidt
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje je prošle sedmice nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a kojima su predviđene oštrije sankcije za zloupotrebu državnih resursa, stupile su juče na snagu, potvrđeno je u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Kako je Nezavisnim potvrdila Maksida Pirić, potparolka CIK-a, u Schmidtovoj odluci je navedeno da će zakon stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja

"To znači da je danas (četvrtak) na snagu stupio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH. Samim stupanjem na snagu zakona CIK BiH će postupati u skladu sa svojim ovlaštenjima, što je njena zakonska obaveza", rekla je Pirić.  

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Najvažnije izmjene odnose se na tri ključne oblasti, od kojih se jedna odnosi na mogućnost izbacivanja kandidata ili liste iz izbornog procesa u slučaju grubih kršenja izbornih pravila od trenutka zvaničnog početka kampanje.

CIK poništio kandidaturu člana SDA za izbore u oktobru

CIK poništio kandidaturu člana SDA za izbore u oktobru

Kršenja se odnose na zloupotrebu javnih resursa, što podrazumijeva da predstavnik izvršne vlasti ne smije tokom kampanje da koristi resurse koje ima na raspolaganju za obavljanje dužnosti, poput službenih automobila ili helikoptera, službenog osoblja ili budžetskih sredstava za reprezentaciju, okupljanja, proslave ili druge službene potrebe. 

Željko Bakalar, član CIK-a, je prije nekoliko dana izjavio da mu nije jasno zašto su ovom odredbom obuhvaćeni predstavnici izvršne vlasti, a ne predstavnici zakonodavne vlasti, odnosno poslanici u parlamentima. 

"Sigurno će se u javnosti postavljati pitanja zašto postupamo prema nekim dužnosnicima, a ne prema drugima, ali izmjena zakona je takva", rekao je Bakalar. 

Odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 10.749 birača

Odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 10.749 birača

Osim toga, Bakalar je u emisiji N1 televizije rekao da nije dobro da se ovakve izmjene donose nakon što su izbori raspisani, ali da su Schdmitove odrebe sprovodive. 

Što se tiče novčanih kazni, one su utrostručene i mogu doseći do 30.000 maraka, ali najoštrija sankcija je mogućnost izbacivanja kandidata s liste, o čemu će odlučivati CIK po prijavi ili po službenoj dužnosti. 

Ono što je, prema njegovom mišljenju, dobro je to što je precizno definisano šta su javni resursi, govor mržnje i druge oblasti koje ranije nisu bile jasno definisane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije