Ambasada Njemačke podržala Schmidtovu odluku i osudila zapaljive izjave Izetbegovića i Dodika

3
Anadolija
Ambasada Njemačke podržala Schmidtovu odluku i osudila zapaljive izjave Izetbegovića i Dodika
DW / Njemačka ambasada u Sarajevu

Ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegvini pozdravila je odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da ograničeno koristi Bonske ovlasti kako bi osigurao transparentnije i poštenije izbore.

"Visoki predstavnik se opširno konsultovao sa međunarodnom zajednicom. Mjere će pomoći u suzbijanju manipulacija. One mogu pomoći da se poboljša integritet, a time i kredibilitet izbora. Odluke visokog predstavnika su zasnovane na preporukama stručnjaka OSCE-a (ODIHR) i Vijeća Evrope (GRECO). Slobodno i pošteno održavanje izbora je minimum standarda u demokratiji i ne može se uskratiti građanima BiH. Ovo također jača dalji reformski put BiH ka Evropskoj uniji", navode iz ambasade SR Njemačke u BiH.

U pregovorima o izbornom zakonu u proteklih nekoliko mjeseci, navode, nažalost ipak nije postignut dogovor.

Uređuje se Trg Karla Paržika: Pogledajte kako teku radovi na Marijin Dvoru

Uređuje se Trg Karla Paržika: Pogledajte kako teku radovi na Marijin Dvoru

"Pozivamo političare u BiH da preuzmu svoju odgovornost kako bi građani BiH mogli u potpunosti uživati svoja građanska prava i da sada usmjere napore na osiguravanje oktobarskih izbora i to u skladu sa važećim zakonima, što uključuje izmjene koje je donio visoki predstavnik, a shodno evropskim standardima", naglašavaju iz ambasade SR Njemačke koji nisu propustili priliku, a da ne osude zapaljivu retoriku lidera SDA i SNSD-a, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika.

"Zapaljiva retorika koju smo čuli od Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u kontekstu diskusija o izbornom zakonu proteklih dana je neodgovorna i mora se najoštrije osuditi. Apelujemo na sve političare u ovoj zemlji da se vrate objektivnom diskursu, razumijevanju i ravnoteži umjesto mržnje i podjela, te da zajedno rade za dobrobit građana zemlje kako bi Bosnu približili EU - zajednički cilj svih građana ove zemlje", poručeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije