Mehmedović poziva Schmidta da zaustavi 'tuđmanizaciju iz Zagreba': "Zašto OHR drži oči zatvorene?"

19
Radiosarajevo.ba
Mehmedović poziva Schmidta da zaustavi 'tuđmanizaciju iz Zagreba': "Zašto OHR drži oči zatvorene?"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Šemsudin Mehmedović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, pozvao je visokog predstavika u BiH Christiana Schmidta da Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatske, vrati orden Ante Starčevića.

"Pozivam gosp. Schmidta da vrati Milanoviću orden (Red Ante Starčevića) i zaustavi tuđmanizaciju iz Zagreba, vratili su se na '93 godinu. Ili je gospodin Schmidt "dio tala".

Izjave državnog vrha Hrvatske otvoreno tretiraju BiH kao dio hrvatskog političkog prostora i istovjetne su postupcima hrvatskog državnog vrha iz 1993. kad su slično govorili Tuđman i Šušak u vrijeme priprema za uspostavljanje "HR Herceg Bosne"", kaže Mehmedović.

Dragan Čović i danas "dijelio savjete" Schmidtu - šta treba da radi

Dragan Čović i danas "dijelio savjete" Schmidtu - šta treba da radi

Zastupnik SDA pita: Zašto OHR uporno drži zatvorene oči pred postupcima hrvatskog državnog vrha i zašto ih ne kritikuje?

"Pozivam Schmidta da javno pozove Plenkovića i Milanovića da se prestanu miješati u unutarnje stvari BiH i da im kaže da je potpuno neprimjereno i da predstavlja čin postagresije na BiH da se hrvatski državni vrh svakodnevno i vrlo agresivno i huškački bavi temom susjedne zemlje.

To je tuđmanistička huškačka politika kakva je prethodila otvaranju logora za Bosance u Hercegovini.

To izaziva ogromne sumnje, strahove i izazove kod bosanskih građana, kojima se nameće zagrebački aparhtejd prema kojem Hrvatska želi držati Federaciju i Bošnjake u Tuđmanovom getu.  

Velika je greška što OHR već skoro godinu dana bez intervencije praktično uvlači Zagreb u poltički prostor BiH. Tim pristupom namjerno se oživljava ratnohuškačka politika Tuđmana i Miloševića u BiH. Čak šta više Radman ministar vanjskih poslova Hrvatske dostavlja prijedloge Visokom predstavniku u BiH kakve odluke treba da donese. Svjedoci smo tih aktivnosti koje su prethodile Odluci VP. To je nedopustivo!

Čović provocira: Mostar je stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv

Čović provocira: Mostar je stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv

Vaše postupanje kao i izjave Escobara da "treba ugoditi Hrvatima" mobilizirale su ukupnu političku scenu u Hrvatskoj i sada sve izgleda kao priprema Trećeg rajha za pohod na Češku.

Mi smo građani Bosne i ne bojimo se toga, ali ako želite da ostanete upamćeni kao principijelan političar i diplomata onda vratite im njihov orden!", zaključuje Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije