Čović provocira: Mostar je stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv

0
Radiosarajevo.ba
Čović provocira: Mostar je stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv
Foto: HDZ BiH / Dragan Čović

Nakon što je iznenada odlučio da se neće kandidirati za člana Predsjedništva BiH, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) u BiH dr. Dragan Čović nastavlja sa svojim zapaljivim izjavama.

U tom smislu se mogu okvalificirati i njegove poruke sa Petog jubilarnog hrvatskog iseljeničkog kongresa koji se održava na Sveučilištu u Mostaru, a kako bi se, naglašeno je, „ukazalo na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske“.

Organizatori su Hrvatskoga iseljeničkog kongresa Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i SUM.

"Trebao bi puno toga kazati o svim aktivnostima koje možemo zajedno uvezati u jedan kvalitet, o demografskim problemima, problemima hrvatskog naroda u ovom trenutku u BiH, jer se nalazimo u specifičnom vremenu, kako očuvati svoj suverenitet u BiH, našu konstitutivnost, legitimno predstavljanje i sve ono što bi trebali kao jedan ustavno jednakopravan narod predstavljati u našoj BiH", kazao je Čović prilikom obraćanja skupu.

Kazao je kako „možemo zajedno kroz jedan pleter poslati poruku kako Hrvati Bosne i Hercegovine jesu svoji na svome“.

"Da ćemo i kroz ovaj izborni kapacitet izboriti se za našu potpunu jednakopravnost, kao konstitutivni narod. Predstavljati će nas legitimni predstavnici na svim razinama vlasti, koliko god iskušenja oko toga ima i koliko nismo realizirali projekt izbornog zakonodavstva i ustavnih promjena za koje smo se zalagali proteklih godina", dodao je Čović.

Pozvao je prisutne da se zajedno posvete pitanju kulture, nacionalne kulture, hrvatskog naroda i da na nju utječemo „u onoj mjeri koliko možemo kako bi dugoročno kroz neke naredne kongrese govorili o nekim drugim stvarima“.

"Na globalnoj razini kroz svoju posebnu vrijednost i ponos koji imamo, kroz sve ono što danas kroz jednu izvrsnost koju gradimo kroz naše Sveučilište, kroz institucije koje su ovdje danas i stoluju u Gradu Mostaru, zbog toga je gradonačelniče, Grad Mostar stolni grad Hrvata bez obzira koliko drugi bili protiv toga, jer sve naše institucije, nacionalne institucije hravtskog naroda ovdje u Mostaru", kazao je dr. Čović.

Peti hrvatski iseljenički kongres otvoren je naučnicima i stručnjacima iz cijeloga svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskoga nacionalnog identiteta, kao i privrednicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija te iseljenicima i povratnicima u domovinu kako bi predstavili svoj rad i iskustva.

U različitim tematskim cjelinama obrađuju se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one u svezi s društvenim i tehnološkim promjenama te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.

Radni dio Kongresa, na kojemu će sudjelovati 150 naučnika i profesora iz cijeloga svijeta, planiran je kroz izlaganja i panel rasprave te obuhvaća pitanja i teme kao što su hrvatski narod u BiH, demografski izazovi i hrvatsko iseljeništvo u prošlosti i sadašnjosti, iseljavanje i migracijski procesi, vanjski i unutrašnji čimbenici, politika RH prema iseljeništvu, gospodarske veze, uloga Katoličke Crkve u čuvanju hrvatskoga nacionalnog i vjerskog identiteta, povijesni osvrti i društveni procesi, novi oblici povezivanja i umrežavanja, baština, umjetnost i otvorena znanost, potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske te digitalno okruženje i ICT industrija.

Iz Hrvatskog iseljeničkog kongresa naveli su kako je „razvojna i politička budućnost Hrvata u Bosni i Hercegovini tijesno povezana s odnosom Republike Hrvatske prema njima“. U trodnevnom radu koji je zamišljen kao rasprave u više panela u prostorijama Sveučilišta u Mostaru govorit će se o odnosima između iseljeništva i domovine, iskušenjima, odnosima u BiH, nastavku trenda iseljavanja, ekonomskim potencijalima, ulozi i djelovanju crkve.

Na kraju će Hrvatski iseljenički kongres usvojiti posebnu rezoluciju.

Pokrovitelji održavanja Petog hrvatskog iseljeničkog kongresa su Sabor Republike Hrvatske, Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Grad Mostar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije