Duraković: Ovo su prvi koraci za pomoć studentima koji su u domovima u Sarajevu

0
Radiosarajevo.ba
Duraković: Ovo su prvi koraci za pomoć studentima koji su u domovima u Sarajevu
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Zastupnica Jasna Duraković

Skupština Kantona Sarajevo danas je na hitnoj sjednici po hitnom postupku usvojila Zakon o budžetu za 2021. godinu koji iznosi 974.200.500 KM.

Jasna Duraković, zastupnica u Skupštini KS(SDP BiH) napisala je na svojoj Facebook stranici da je usvojena njihova inicijativa za pomoć studentskim domovima.

"Na današnjoj sjednici SKS, usvojena je naša inicijativa, da se barem u ovom trenutku pomogne studentima u studentskom Domu Bjelave, na način da im se sa 10.000 KM opremi studentski kabinet/učionica, kako bi im se uz adekvatnu računarsku opremu i stabilnu internet konekciju omogućilo neometano praćenje online nastave i polaganje ispita.

Pored toga, Vlada KS je obećala kontinuiranu podršku kroz usvojeni budžet u raspodjeli namjenskih sredstava za rekonstrukciju/obnovu nekoliko smještajnih objekata u studentskom Domu Bjelave kao i u Domu Nedžarići.

Također će biti odobrena sredstva za projekat utopljavanja spornih objekata u Domu Bjelave, kako se studenti ne bi više smrzavali u svojim sobama u zimskom periodu. Nakon posjete studentskom Domu Bjelave, lično sam se uvjerila u katastrofalne uvjete u kojima studenti žive i molila Vladu KS da promptno reaguje na ovu sramotu i konačno ispravi dosadašnji nemar i nebrigu o smještaju studenata, pogotovo onih koji su lošijeg imovinskog stanja.

Adekvatni/normalni uslovi života valjda moraju svima nama biti prioritet, pogotovo u procesu obrazovanja i sticanja znanja. Dakle, sretna sam da smo ovo pitanje zajedno konačno prepoznali kao prioritetno u podizanju studentskog standarda, stoga se duboko nadam da će već od naredne akademske godine studenti imati značajno poboljšane uslove za život i adekvatniji smještajni kapacitet", napisala je Jasna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije