Probosanske političke snage su odlučile da bojkotuju ponovljene lokalne izbore u Srebrenici jer se ne održavaju u fer i demokratskom ozračju.

Zanimljivu prepisku na Facebooku smo danas zabilježili između Ćamila Durakovića, iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica" te Ismeta Osmanovića, zastupnika SDA u Parlamentu Federacije BiH.,

Prvo se Osmanović oglasio na Facebooku povodom odluke inicijative "Moja adresa: Srebrenica" da bojkotuje ponovljene izbore u Srebrenici.

"Bojkot izbora u Srebrenici je greška. Ne treba to raditi. Ništa se time neće postići. Naprotiv. Za Srebrenicu se moramo boriti a ne povlačiti", napisao je Osmanović.

Nije dugo trebalo da mu Ćamil Duraković odgovori.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti, uz dozvolu autora:

"Poštovani Ismete,
na početku želim da ti zahvalim što si se sjetio nas Bošnjaka u entitetu Republika Srpska u teškim momentima po državu, koja se u proteklih nekoliko godina svela na dio od Baščaršije do Ilidže.
Nije šala budžet od 5,5 milijardi KM. Vrijedi se boriti pa čak (a možda i ponovo) i preko leđa Bošnjaka u Republici Srpskoj. I sam sam onomad pisao jasne strategije o održivosti života Bošnjaka u entitetu Republika Srpska, koje sam poslao 'tamo vama', a ni pročitali ih niste. Mnogo smo bitni pa si nas se eto sjetio sad kad smo došli "leđima do duvara" i skoro pa nemamo drugu opciju osim da se predamo nepravdi ili bojkotujemo.
Da ti pravo kažem Ismete, nama tvoja deklarativna podrška ne znači ništa, a i ne smeta mi jednako kao što, čini mi se, tebi do sada nije smetala srpska većina i Mladen Grujičić, negator genocida, u opštini Srebrenica, zbog koje smo mi Bošnjaci koji ovdje živimo svedeni na nivo statističke greške.
Do tog nivoa, moj Ismete smo došli zahvaljujući bošnjačkoj politici koju si, između ostalih, i ti krojio, a koja za nas, evo sve do danas nije marila. Ali ponovo, hvala tebi što si nas se sjetio... statusom od dvije-tri kratke sterilne rečenice iz udobne stolice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.
S obzirom da si se sjetio da nam daš savjet o našoj borbi, a da trenutno nemam važnijeg posla u Srebrenici, pitao bih te recimo: Da li si se ti Ismete ikada sjetio Bošnjaka u entitetu Republika Srpska dok krojite budžete od 5,5 milijardi KM? Iskren da budem, nisam te čuo proteklih godina da si kao šef Kluba u Predstavničkom domu pokrenuo neku inicijativu da se izmijene zakoni u FBiH kojima bi se pružio neki vid olakšica povratnicima, npr. liječenje, socijalna žaštita, boračka prava itd.
Ali neise, to je druga tema, nego da ti objasnim razliku između povlačenja i bojkota.
Naime Ismete, bojkot je oblik demokratske borbe pojedinaca ili skupina za vraćanje bilo koje društvene pojave u zakonite, legalne i legitimne okvire. Povlačenje je u suštini bježanje, a mi to ne znamo. Poštovani Ismete, mi se borimo i to godinama, ne povlačimo se.
Borimo se za prava preko 700 Srebreničana iz dijaspore, kojima je CIK BiH, svojim propustom, uskratio biračko pravo iako su se uredno i u skladu sa zakonom i propisima registrovali.
Kakvi bi mi to ljudi bili da, kao preživjeli srebreničkog genocida, svjesno učestvujemo u nelegalnim i nepravednim izborima, za koje znamo da su ništa drugo do dobrovoljno davanje legitimiteta Mladenu Grujičiću i srpskoj većini? Pitaš li se Ismete da, pored politike, postoji i moralna odgovornost te čuvanje dostojanstva?
Također, moram ti reći da je deklarativna podrška uvredljivija od odbijanja pružanja pomoći.
Halali što ja ovako, nego nemam kad da sazivam press konferencije, Srbi već slave sutrašnju pobjedu, pa skupljam čahure pored kuće. Šta ćeš, navikne čovjek na rafale!
Selam od nas iz Inicijative "Moja adresa: Srebrenica"", navodi se u odgovoru Durakovića.
Objava Ismeta Osmanovića na FB - undefined

Printscreen: Objava Ismeta Osmanovića na FB