Država Katar osigurala avion za prijevoz bh. državljana evakuiranih iz Gaze

2
Radiosarajevo.ba
Država Katar osigurala avion za prijevoz bh. državljana evakuiranih iz Gaze
Foto: Ambasada Katara u BiH / Ambasadori Katara i BiH na dočeku bh. državljana u Kairu

Nakon što je dala značajan doprinos njihovoj evakuaciji iz Pojasa Gaze, Država Katar osigurala je avion za prijevoz bosanskohercegovačkih državljana u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ambasade Države Katar u Sarajevu.

Prema posljednjim informacijama, državljani Bosne i Hercegovine koji su uspjeli preći granični prijelaz Rafah trenutno se nalaze u glavnom egipatskom gradu, Kairu. U Bosnu i Hercegovinu stižu u subotu ili nedjelju. Tačan termin još uvijek nije poznat.

Evakuacija nositelja stranih državljanstava dio je humanitarnih napora Države Katar i njene bliske saradnje s bratskim i prijateljskim zemljama u evakuaciji osoba koje žele napustiti Gazu.

Sarajevo: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Sarajevo: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

U ove aktivnosti bio je uključen i ambasador Države Katar u Bosni i Hercegovini, Nj. E. Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah kojemu je zbog toga 15. novembra riječi zahvalnosti uputila i Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini.

Kao izraz dubokog poštovanja prema građanima i državi Bosni i Hercegovini, ali i 30. godišnjici bilateralnih odnosa Katara i Bosne i Hercegovine, ambasador Al-Attiyah će učestvovati u dočeku bosanskohercegovačkih građana na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

U međuvremenu, katarski ambasador u Republici Egipat, Nj. E. Tariq Ali Al Ansari poželio je dobrodošlicu bosanskohercegovačkim državljanima kojima je Država Katar omogućila dolazak na sigurno odredište u Egiptu, prenosi se na zvaničnoj stranici Ministarstva vanjskih poslova te zaljevske zemlje.

Zvanična Doha, pored spomenutih troškova putovanja prema Bosni i Hercegovini, snosit će i troškove smještaja bh. državljana u Kairu. Također, Ambasada Države Katar im je osigurala prigodne poklone dobrodošlice. Državljani Bosne i Hercegovine izrazili su zahvalnost Kataru za pomoć u teškim trenucima kroz koje su prošli.

Konačno: Počinje evakuacija bh. građana iz Pojasa Gaze

Konačno: Počinje evakuacija bh. građana iz Pojasa Gaze

Podsjetimo, iz Gaze je evakuirano 36 od 42 osobe iz Bosne i Hercegovine čija je evakuacija do sada odobrena.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH uspjeli su stupiti u kontakt sa šest bosanskohercegovačkih državljana koji se nisu pojavili prvi put i u toku su pripreme i za njihov izlazak iz Pojasa Gaze. Nastoji se u međuvremenu osigurati odobrenje za evakuaciju i za ostale bosanskohercegovačke državljane koji to traže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije