Željko Komšić primio ambasadore Švedske, Irana i Katara

0
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić primio ambasadore Švedske, Irana i Katara
Foto: Predsjedništvo BiH / Komšić i Ire Helene Louise Lagerlof

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je u utorak novoimenovane ambasadore Kraljevine Švedske, Republike Irana i Katara u našoj državi.

Komšić je poželio srdačnu dobrodošlicu švedskoj ambasadorici Ire Helene Louise Lagerlof, izrazivši tom prilikom zahvalnost Švedskoj na kontinuiranoj i snažnoj podršci reformskim procesima u ostvarivanju evroatlantskih ciljeva Bosne i Hercegovine.

Posebno je ukazao na važnost tehničke podrške Švedske Bosni i Hercegovini i u narednim fazama pristupanja evroatlantskim integracijama kroz obuke za resorne institucije, sa fokusom na pojedinačna poglavlja zakonodavstva EU (aquis) i iskustva Kraljevine Švedske u njihovom provođenju.

Počela kampanja besplatnih pregleda mladeža i sumnjivih promjena na karcinom kože

Počela kampanja besplatnih pregleda mladeža i sumnjivih promjena na karcinom kože

Ambasadorica Lagerlof je naglasila da Švedska veoma cijeni snažne i odlične odnose dvije zemlje, uglavnom zasnovane na saradnji sa bh. građanima koji u velikom broju žive u Švedskoj a nisu zaboravili svoje korijene i domovinu, i da će tokom svog mandata nastaviti raditi na daljem unapređenju tih odnosa.

Komšić i Ire Helene Louise Lagerlof

Foto: Predsjedništvo BiH: Komšić i Ire Helene Louise Lagerlof

Sagovornici su istakli da je potvrda podrške Švedske procesu integracije Bosne i Hercegovine u EU i poseban sporazum o bespovratnim sredstvima kojim se nastavlja finansijska podrška pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.

Komšić je izrazio očekivanje da će Kraljevina Švedska veoma brzo postati punopravna članica NATO-a, što je ocijenio kao dobru vijest za Evropu i poželio novoimenovanoj ambasadorici Kraljevine Švedske u BiH uspješnu diplomatsku misiju.      

Komšić i Abuzar Ebrahimi Tarkaman

Foto: Predsjedništvo BiH: Komšić i Abuzar Ebrahimi Tarkaman

Prilikom razgovora s novim ambasadorim Republike Irana Abuzarom Ebrahimijem Tarkamanom, Komšić je istakao da su odnosi dvije zemlje primjer prijateljskih veza i saradnje, te je zahvalio na bezuslovnoj pomoći koju je Iran pružio Bosni i Hercegovini u njenim najtežim trenucima.

Ambasador Tarkaman je prilikom ceremonije predaje akreditiva kazao da Iran Bosnu i Hercegovinu smatra svojim tradicionalnim prijateljem u regiјi Balkana i da svoju vanjskopolitičku strategiju prema Bosni i Hercegovini zasniva na podršci njenoj nezavisnosti i očuvanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Sagovornici su naglasili da postoji obostrani interes za dalje unapređenje bilateralnih odnosa dvije zemlje, kao i za proširenje ekonomske, privredne i kulturno-obrazovne saradnje.

Komšić i Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah

Foto: Predsjedništvo BiH: Komšić i Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah

U razgovoru s ambasadorom Države Katar u Bosni i Hercegovini Meshaalom Alijem Mohammada Abdullahom Al-Attiyahom, Komšić je istakao da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri, prijateljski i bez otvorenih pitanja, te izrazio nadu da će se ekonomska saradnja, saradnja iz oblasti turizma i drugih oblasti od značaja za obje zemlje, razvijati i unaprijediti.

Ambasador Meshaal Ali Mohammad Abdullah Al-Attiyah prenio je predsjedavajućem Komšiću pozdrave Njegove Visosti šeika Tamima bin Hamada Al-Tanija, emira Države Katar, te istakao da će svesrdno raditi na produbljivanju, jačanju i unapređenju bilateralnih odnosa između naše dvije prijateljske zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije