Dragan Stevanović o dešavanjima na KCUS-u: 'Unutar NiP-a i SDP-a postoje interesne grupe'

2
Radiosarajevo.ba
Dragan Stevanović o dešavanjima na KCUS-u: 'Unutar NiP-a i SDP-a postoje interesne grupe'
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Dragan Stevanović

Član Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dr. Dragan Stevanović na društvenoj mreži Facebook, komentirao je “trakavicu” oko imenovanja nove upravljačke strukture KCUS-a.

Podsjetimo, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac (HDZ 1990) već više od dva mjeseca odbija dati saglasnost za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a.

Ismet Gavrankapetanović je za tu funkciju predložen od strane Upravni odbor KCUS-a nakon provedenog konkursa na koji se prijavilo četvero kandidata.

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Vučić je pokušao prevariti Zapad. Slijedi neugodan odgovor

Doktor Dragan Stevanović je u objavi na Facebooku oštro kritikovao ministra Rimca i nazvao ga “nesposobnim”, ali također je naveo da postoje određene “interesne grupe” unutar NiP-a i SDP-a koje, kako kaže, “dogovorima na nivou koalicije zabijaju nož u leđa”.

Komentar dr. Stevanovića prenosimo u cijelosti, bez korekcija:

"Svjedoci smo trakavice oko imenovanja upravljačke strukture KCUS.

Svakom laiku,pogotovo stručnjaku je jasno da KCUS zahtijeva ozbiljnu i sistematičnu reformu.

Da budemo pošteni,sadašnje stanje nije posljedica samo katastrofalnog upravljanja ovom institucijom dr.Izetbegović.U tome ,u mnogome imaju udjela i prethodne upravljačke strukture a to se može naširoko elaborirati.

Kako bilo da bilo ako sada ne krenemo u ozbiljne strukturalne i suštinske reforme KCUS će nezaustavljivo i dalje nazadovati i neće se moći porediti ni da jednom ozbiljnom univerzitetskom bolnicom.

Ismet Gavrankapetanović
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Ismet Gavrankapetanović

Dakle ko to želi?

Odgovor je kompleksan pa će ovdje biti samo naznačen.

1.Dijelovi rukovodstava i podzemnih političkih lobija u svim partijama aktuelne vlasti.Činjenica je da je hrvatski politički lobij očito i sa razlogom predložio nesposobnog ministra.

Činjenica je sve vidljivija da i unutar NiP i SDP postoje interesne grupe koje dogovorima na nivou koalicije zabijaju nož u leđa.Njima je interes samo trenutna nadmoć i tiho konfrontiranje sa šefovima partija a nikako neki suštinski strateški interes.

2. Činjenica je da su okoštale, višedecenijske strukture i unutar MZFBiH postale kočnica svakoj ozbiljnoj reformi (oni nemaju viziju ,njihov sistem rada je što više populističkih poteza to bolje za njih) a moć im je zbog višegodišnjeg ne mješanja ministara u svoj posao narasla preko svake mjere.

Oglasio se Dragan Stevanović: Zašto još nije imenovan direktor KCUS-a?

Oglasio se Dragan Stevanović: Zašto još nije imenovan direktor KCUS-a?

3. Činjenica je da je SDA i bivšem menadžmenu moto "što gore u KCUS to nama bolje" i da rade sve da tako i bude.

4. Činjenica je da se mnogi i u KCUS i u vlasti boje ozbiljnih reformi jer gube poziciju, moć i vjerovatno i nezakonite materijalne koristi.

5. Činjenica je da mnogi i u vlasti i u opoziciji, u stvari, i ne znaju šta nam valja činiti da ozdravimo zdravstvo a ako i znaju boje se da počnu primjenjivati tešku i bolnu terapiju.

Zašto Ismet Gavrankapetanović još uvijek nije preuzeo KCUS?

Zašto Ismet Gavrankapetanović još uvijek nije preuzeo KCUS?

Ako želi ozbiljan rezultat trojka mora raščistiti sa lobijima i unutar svojih redova i unutar partnera u vlasti.To je posao za Vladu FBiH .

Ako pristaje na status quo onda će se trakavica nastaviti ali sigurno bez većine sadašnjih članova, po meni vrlo ozbiljnih i osoba spremnih na ozbiljan i sistematičan rad, u Privremenom UO.

SADA JE POTEZ NA RUKOVODSTVU TROJKE I VLADE FBiH.

Reforme su do tada a i boljitak za pacijente na čekanju", napisao je Dr. Dragan Stevanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije