Konaković gubi strpljenje zbog KCUS-a, upozorio Rimca da može u zatvor: "Nek' se pripreme"

11
Radiosarajevo.ba
Konaković gubi strpljenje zbog KCUS-a, upozorio Rimca da može u zatvor: "Nek' se pripreme"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Elmedin Konaković

Imenovanje generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu još uvijek nije okončano iako je Ismet Gavrankapetanović izabran za ovu poziciju.

Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac još uvijek nije dao saglasnost za imenovanje Gavrankapetanovića, a rok je bio 29. januar.

Tim povodom oglasio se i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, stranke čiji je kandidat za direktora KCUS-a bio upravo Gavrankapetanović.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

"Proces imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a na površinu je izbacio prljavštinu za koju smo znali da postoji. Nekoliko interesnih grupa čini sve da čovjek koji je od UO KCUS predložen za direktora ne bude imenovan.

Interesne grupe koje dobro saradjuju godinama bez obzira ko je na vlasti. Kolo vode uposlenici Ministarstva zdravstva FBiH koji godinama koordiniraju upravo pomenute interesne grupe. Ministar Rimac je dio priče, ne zna ili ne želi da se tim problemom bavi. I to ćemo saznati u narednih nekoliko dana.

Nismo se puno uzbudjivali ni reagovali, htjeli samo da se slika jasno vidi. Provjeravali su diplomu, dobili potvrdu od EFSA da je sve ok. Pitali su Ministarstvo visokog obrazovanja KS da li je certifikat jači od diplome (ne šalim se), dobili su adekvatan odgovor.

Ko će na čelo KCUS-a: Ministar Rimac još nije dao saglasnost, Maida Galijatović prijeti tužbom

Ko će na čelo KCUS-a: Ministar Rimac još nije dao saglasnost, Maida Galijatović prijeti tužbom

Očekujemo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bude imenovan vrlo brzo, a u suprotnom sam siguran da će pravosudni organi reagovati. E onda, nek’ se pripreme interesne grupe.

p.s. U posjedu sam prvostepene presude zbog identičnog procesa. Odgovorna osoba presuđena na kaznu zatvora", naveo je Konaković.

Podsjetimo, doktor Ismet Gavrankapetanović izabran je za generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na sjednici Upravnog odbora koja je održana još 28. decembra 2023., međutim, federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac još uvijek nije dao saglasnost za njegovo imenovanje, a Gavrankapetanović nije preuzeo funkciju.

Da bi Gavrankapetanović preuzeo dužnost generalnog direktora KCUS-a od v.d. direktora Alena Pilava, potrebna je saglasnost koju treba dati Rimac u roku od 30 dana. Rok za davanje saglasnosti istekao je 29. januara, a Rimac nekoliko puta nije odgovorio na upite portala Radiosarajevo.ba o tome zašto još uvijek nije dao saglasnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije