Dok se čeka odluka Upravnog odbora: Poznato ko je dobio najviše bodova u utrci za direktora KCUS-a

5
A. S.
Dok se čeka odluka Upravnog odbora:  Poznato ko je dobio najviše bodova u utrci za direktora KCUS-a
Foto: Radiosarajevo.ba / KCUS / Ilustracija

Ime novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će poznato u četvrtak, 28. decembra, iza 16 sata. 

Tada će se održati sjednica Upravnog odbora KCUS-a na kojoj bi trebao biti izabran novi generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u Bosni i Hercegovini.

U utrci za ovo mjesto su tri kandidata - sadašnji v. d. generalnog direktora KCUS-a prim. doc. dr. sc. Alen Pilav, te prof. dr. Mevludin Mekić i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Kako smo već pisali, Komisija za provođenje postupka izbora kandidata za generalnog direktora KCUS-a završila je svoj dio posla prošle sedmice kada je obavila intervjue sa kandidatima koji su se prijavili na javni poziv za ovu poziciju.

Predsjednik Komisije je prof. dr. Ademir Hadžismailović, a članovi prim. mr. sci. dr. Besima Hadžihasanović i pravnik Almir Tabaković dodijelili su i bodove trojici kandidata.

Najviše bodova, svih 75, dobio je prof. dr. Ismet Gavrankapetanović. Iza njega je prim. doc. dr. sc. Alen Pilav sa 68 bodova, dok je prof. dr. Mevludin Mekić osvojio 63 boda.

Iz utrke je ranije otpala prof. dr. Sanela Salihagić, koja kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, nije ni pozvana na razgovor.

Prema nezvaničnim informacijama, članovi ove komisije su diplomu prof. dr. Sanela Salihagić ocijenili kao spornu, jer je nije verificiralo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH. Ona je dostavila dokaze da je verifikacije ove diplome u toku, ali komisija njene navode nije prihvatila, pa je tako i za ovu priliku i otpala iz utrke za vodeću poziciju na KCUS-u.

Na čelu privremenog Upravnog odbora KCUS-a je ugledni prof. dr. Benjamin Kulovac.

Podsjetimo, Sebija Izetbegović, bivša generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, 8. decembra, potpisala je ugovor kojim ostaje uposlenica ove ustanove.

Sebija Izetbegović je potpisala ugovor o radu koji joj je ponuđen u skladu s Pravilnikom o radu KCUS-a i Odlukom Upravnog odbora KCUS-a o njenom razrješenju. Ovaj ugovor, dakle, nije ustupak niti znak dobre volja ni v. d. generalnog direktora, ni uprave KCUS-a, već je to obaveza KCUS-a prema razriješenom generalnom direktoru.

Izetbegović je na osnovu standardne procedure te mišljenja direktora discipline za ginekologiju i porodiljstvo, prim. doc. dr. Mohamed Abou El Ardata, ponuđen ugovor za radno mjesto „ljekar specijalista ginekolog-akušer, subspecijalista” na Odjeljenu za patološka stanja u ginekologiji s ambulantno polikliničkim odjelom, Klinike za ginekologiju i akušerstvo, koji je ona prihvatila.

Sada je i zvanično: Poništen doktorat Sebije Izetbegović

Sada je i zvanično: Poništen doktorat Sebije Izetbegović

Sadašnji v. d. direktora KCUS-a prim. dr. Alen Pilav je to potvrdio u razgovoru koji smo objavili u nedjelju, 24. decembra, na portalu Radiosarajevo.ba i možete ga pročitati na linku OVDJE.

Prema saznanjima portala Radiosarajevo.ba u najavi su već žalbe na današnju odluku Upravnog odbora KCUS-a.

Kako smo uspjeli saznati, iz povjerljivih izvora bliskih profesoru, Mevludin Mekić, ako ne bude izabran za generalnog direktora, podnijet će žalbu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije