Dodik za savjetnika imenovao sina komandanta zloglasne jedinice koja je činila zločine u Bijeljini

6
Radiosarajevo.ba
Dodik za savjetnika imenovao sina komandanta zloglasne jedinice koja je činila zločine u Bijeljini
Foto: Radiosarajevo.ba / Wikipedia / Mauzerov sin postaje dio Dodikovog tima

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik objavio je kako će za jednog od svojih savjetnika imenovati i Bojana Savića iz Bijeljine. 

Savić je sin Ljubiše Savića zvanog Mauzer, bivšeg komandanta paravojne jedinice "Garda Panteri", notorne četničke jedinice, koja je zajedno s Željkom Ražnatovićem Arkanom ubijala, pljačkala i protjerivala Bošnjake u u Janji, Bijeljini i Brčkom.

Mauzer je nakon rata izrešetan 2000. godine u Bijeljini, a za to ubistvo osuđen je Đorđe Ždrale. 

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

Europska unija će pomoći u potrazi za iranskim predsjednikom

A, Savić 'junior' jučer je bio s Dodikom. 

"Danas sam razgovarao sa Bojanom Savićem iz Bijeljine, diplomiranim pravnikom, koji je sedam godina bio direktor kompanije Nike za Jugoistočnu Evropu. Bojana ću imenovati za svog savjetnika jer on svojim radom, znanjem, energijom i solidnim iskustvom može puno doprinijeti RS. Kako je dugogodišnji član SNSD-a, pred Bojanom je uspješna politička karijera", 'pohvalio' se Dodik na društvenim mrežama.

Savić je, dodajmo i to, nedavno izabran za predsjednika "Udruženja potomaka veterana Srpske", koji je tada kazao da će nastaviti da rade na očuvanju srpskih nacionalnih interesa: "Ova organizacija je izrazito patriotska, moderna i demokratska. U narednom periodu aktivno ćemo djelovati s ciljem njegovanja tradicije sjećanja i pripadnosti, te raditi na stvaranju novih patriota."

Prije rata, Mauzer je bio socijalni radnik (...), a nakon rata tadašnja predsjednica RS-a i osuđena ratna zločinka Biljana Plavšić imenuje ga za načelnika Uprave policije RS-a. 

Haški istražitelji bavili su se njime te je 1999. stavljen na njihovu A-listu, što znači da su protiv njega skupili određene dokaze, no ubijen je prije nego što su protiv njega pokrenuti procesi. Lista zločina za koje su ga optuživali preživjeli, duga je i jeziva - od uznemirujuće predanosti ideji etničkog čišćenja pa do komande mučenjima u logorima.

Savić je bio i zapovjednik logora Batković u Bijeljini, koji je osnovan u junu 1992. godine, gdje je bilo zatočeno oko 1.200 do 1.700 ratnih zarobljenika nesrpske nacionalnosti i jedna trećina civila. Pripadnici četničkih jedinica ovako ga opisuju:

"Zajedno sa Arkanom odlučujuće doprinjeo 'oslobađanju' Bijeljine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije