Tužilaštvo Srbije vodi istragu o zločinima u Bijeljini '92: Hoće li pravda stići Srđana Golubovića?

5
L. Memčić
Tužilaštvo Srbije vodi istragu o zločinima u Bijeljini '92: Hoće li pravda stići Srđana Golubovića?
Foto: Ron Haviv / Srđan Golubović poznat kao DJ Max šuta ubijenu Tifu Šabanović

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije konačno je počelo preispitivati ulogu beogradskog DJ-a Srđana Golubovića i bivšeg "arkanovca" kojeg je 1992. godine u Bijeljini fotograf Ron Haviv uslikao kako udara ubijenu Bošnjakinju Tifu Šabanović, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije su nam rekli da vode istragu za "događaje u Bijeljini zbog postojanja sumnje izvršenja krivičnog dejla ratni zločin protiv civilnog stanovništva".

"Tačno je da se predmet nalazi u fazi istrage. Faza istrage je faza krivičnog postupka koja nije dostupna javnosti, a sve u cilju njene efikasnosti i na prvom mjestu zaštite prava oštećenih i žrtava", kazali su iz Tužilaštva ne navodeći da se radi o Goluboviću zbog istrage koja se vodi.

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Arijana Memić traži da se policajcima zabrani sjedenje u kafićima za vrijeme radnog vremena

Rolling Stone: Zločinac sa poznate fotografije iz Bijeljine godinama nastupa kao DJ na Balkanu

Rolling Stone: Zločinac sa poznate fotografije iz Bijeljine godinama nastupa kao DJ na Balkanu

Kako su kazali za portal Radiosarajevo.ba, izvode se novi dokazi i prikupljaju nove činjenice, a sve u cilju da bi se stepen dokaza podigao na nivo potreban za podizanje optužnice.

Priča o Goluboviću aktualizirala se još 2015. godine kada je kćerka Tife Šabanović, Alma Pecković, podnijela krivičnu prijavu protiv bivšeg "arkanovca" koji šuta mrtvo tijelo njene majke u Bijeljini 1992. godine.

Na fotografiji koju je napravio Ron Haviv, pored ubijene Tife Šabanović, u lokvi krvi leži i bračni par Abdirami i Hamijeta Pajaziti.

Zašto nikad niko od 'Arkanovih tigrova' nije odgovarao za ubistva civila u Bijeljini

Zašto nikad niko od 'Arkanovih tigrova' nije odgovarao za ubistva civila u Bijeljini

Magazin Rolling Stone je prije nekoliko mjeseci objavio priču u kojoj navode da Srđan Golubović zadnjih nekoliko decenija "vrti ploče po europskim festivalima i klubovima".

Prema više izvora, pripadnici "Arkanovih tigrova" (garda Željka Ražnatovića Arkana koja je tokom agresije vršila strašne zločine u BiH, op.a.) zvali su ga Maks. Na beogradskim zabavama zvali su ga "Kapetan Maks". Na rejvovima i koncertima bio je DJ Max, pod kojim imenom i danas nastupa, iako njegovi nastupi nisu više tako česti.

Arkanovci, Bijeljina 1992. godina
Foto: Ron Haviv: Arkanovci, Bijeljina 1992. godina

Magazin je naveo da postoji priča, da je Golubović svojedobno helikopterom prebačen iz rata u beogradski klub i da je vraćen u Bosnu nakon seta i zbog toga je nazivan "vikend ratnik".

Golubović je bio suvlasnik diskografske kuće Ultra Groove Records. Nastupao je u klubovima u Beogradu i na mjestima širom Srbije, uključujući i na EXIT festivalu.

Podsjetimo, JNA, Arkanova SDG (Srpska dobrovoljačka garda) i paravojna formacija Mirkovi četnici ušli su u Bijeljinu prvog aprila 1992. godine, a već prvog dana ubijeno je na desetine civila, dok su njihovi leševi ostavljeni da leže na ulicama.

Željka Ražnatovića Arkana je Haški tribunal 1997. optužio za ratne zločine, ali suđenje nije dočekao jer je tri godine kasnije ubijen u beogradskom hotelu "Intercontinental".

Ono što je počelo u aprilu nastavljeno je u septembru kada je SDS - Stranka koju su osnovali presuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić (doživotna), Momčilo Krajišnik (27 godina zatvora) i Biljana Plavšić (12 godina zatvora).

Oni su osuđeni za protjerivanje i prisilna premještanja u etničkom čišćenju. Prije dolaska Arkanovih ubica u Bijeljini je živjelo više od 30.000 Bošnjaka, a nakon što je rata ostalo ih je svega nešto više od 2.000 ljudi.

Danas se u Bijeljini se prvi aprilski dani slave kao dan odbrane grada, a ulica u tom gradu kojom je u noći sa 31. marta na prvi april sa svojom gardom prošao Željko Ražnatović Arkan - nosi ime "Ulica Srpske dobrovoljačke garde".

Arkanovci, Bijeljina 1992. godina
Foto: Ron Haviv: Arkanovci, Bijeljina 1992. godina

Ono što je još veći paradoks, takozvano oslobođenje Bijeljine, za koje se Biljana Plavšić 1992. godine javno zahvalila Akranu, pratilo je masovno etničko čišćenje počinjeno u devet logora koji su uspostavljeni.

Svih sedam džamija u Bijeljini je uništeno, a uništavane su eksplozivom pod nadzorom policije i stručnjaka. Nakon što su srušene i ostaci odvezeni, drveće je zasađeno na mjestu gdje su bile džamije.

Originalna fotografija Rona Haviva
Foto: Ron Haviv: Originalna fotografija Rona Haviva

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije