Rolling Stone: Zločinac sa poznate fotografije iz Bijeljine godinama nastupa kao DJ na Balkanu

14
Radiosarajevo.ba
Rolling Stone: Zločinac sa poznate fotografije iz Bijeljine godinama nastupa kao DJ na Balkanu
Foto: Ron Haviv / Srđan Golubović poznat kao DJ Max šuta ubijenu Tifu Šabanović

Magazin Rolling Stone, zajedno sa istraživačkim novinarima Sophiom Jones (SAD), Nidžarom Ahmetašević (Bosna) i Milivojem Pantovićem (Srbija), objavio je detaljnu istragu o jednom od brojnih ratnih zločina koje su prije trideset godina počinili Arkanovi tigrovi.

U tekstu troje istraživačkih novinara objavljeni su ranije neobjavljeni dokumenti kojima se dokazuje da je jedan od Arkanovih tigrova godinama nakon zločina aktivan kao DJ.

Zašto nikad niko od 'Arkanovih tigrova' nije odgovarao za ubistva civila u Bijeljini

Zašto nikad niko od 'Arkanovih tigrova' nije odgovarao za ubistva civila u Bijeljini

Srđan Golubović zadnjih nekoliko decenija vrti ploče po europskim festivalima i klubovima, piše magazin Rolling Stone.

"Dženita Mulabdić je pala na tlo, čuo se zvuk pucnjave. Trudna 20-godišnja Bosanka i njen suprug Muhamed krili su se iz zaključanih vrata podruma  sa djetetom. Beogradski komandosi preskočili su ogradu i ušli u njihovu kuću u Bijeljini, dva sata vožnje od glavnog grada Srbije", piše magazin.

Srđan Golubović na motociklu u Bijeljini 1992. godine
Foto: Ron Haviv: Srđan Golubović na motociklu u Bijeljini 1992. godine

Referiraju se na 2. april 1992. godine, početak rata u Bosni kada je Arkan sa svojom paravojskom ušao u Bijeljinu.

"Početkom 1990-ih Jugoslavija se raspala. Ultranacionalistički predsednik Srbije Slobodan Milošević kapitalizovao je mitove o „velikoj Srbiji“ i maltretiranju Srba. Jugoslovenske republike su jedna za drugom proglasile svoju nezavisnost, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Miloševićeva propaganda je podsticala Srbe na borbu, a Arkanovci su tu poruku prenijeli u rat", piše ovaj magazin.

Američki fotograf Ron Haviv  zabilježio je upad Arkanovaca u Bijeljinu i masakr koji su tom prilikom počinili. Haviv je ranije upoznao Tigrove u Hrvatskoj gdje ih je fotografirao u razorenom Vukovaru. Jedna slika koja se Arkanu posebno dopala je ona gdje pozira ispred svojih uniformisanih ljudi sa tigrićem u jednoj ruci i pištoljem u drugoj. Tako je 2. aprila 1992. Havivu dozvoljeno da snima Tigrove u Bijeljini. 

Nagrađivani fotograf Haviv, tada je snimio neke od prvih fotografija koje pokazuju očigledne ratne zločine u bosanskom ratu. Među njima je i fotografija na kojoj Arkanovci šutaju tijelo koje leži na tlu.

Haviv se nadao da će ovim fotografijama alarmirati svjetsku javnost i dovesti do odgovornosti počinilaca. 

Priča tri istraživačka novinara strahotama agresije na BiH
Foto: Screenshoot: Priča tri istraživačka novinara strahotama agresije na BiH

Ni danas, 30 godina od pokolja u Bijeljini, mnogi Arkanovi tigrovi i dalje slobodno hodaju svijetom.

Jedan od njih zapravo živi prilično javnim životom. Možete ga sresti u evropskim klubovima, piše magazin. 

Krajem 1995. godine rat u Bosni je završio, a u Beogradu je cvjetala underground rave scena. Za mlade u gradu, to je bilo dobrodošlo odvlačenje pažnje od surove stvarnosti svakodnevnog života. 

"Elektronska scena bila je povezana s antiratnim pokretom", kaže Saša, bivši techno entuzijast i pasionirani slušatelj B92, sada u četrdesetima, koji je devedesetih često učestvovao na beogradskim demonstracijama.

Ono što Saša i ostali ljubitelji elektronike u to vrijeme nisu znali je da je jedan od perspektivnih mladih DJ-eva na sceni, Srđan Golubović, ranije nosio uniformu Arkanovih Tigrova.

"Njega će lokalni mediji i javnost optuživati ​​da je on uniformirani mladić kojeg je Haviv fotografirao 1992. godine, kako šutira krvavo tijelo Tife Šabanović.

Prema više izvora, pripadnici Arkanovih tigrova zvali su ga Maks. Na beogradskim zabavama zvali su ga "Kapetan Maks". Na rejvovima i koncertima bio je DJ Max, pod kojim imenom i danas nastupa, iako njegovi nastupi nisu više tako česti", piše magazin Roling Stone.

Golubović je bio, kako ga neki zovu, "vikend ratnik". Postoji priča, kaže jedan poznanik, da je Golubović svojedobno helikopterom prebačen iz rata u beogradski klub i da je vraćen u Bosnu nakon seta.

Arkan je ubijen u januaru 2000. godine, a naredne 2001. je srbijanska policija uhapsila bivšeg jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića. U međuvremenu, ljubitelji Golubovićeve muzike još uglavnom nisu bili svjesni njegove prošlosti kao Tigra. Nije to bilo nešto o čemu je govorio, kažu prijatelji.

Golubović je bio suvlasnik diskografske kuće Ultra Groove Records. Nastupao je u klubovima u Beogradu i na mjestima diljem Srbije, uključujući i na EXIT festivalu.

Odbio nekoliko zahtjeva za intervjue kako bi odgovorio na navode da je učestvovao u masovnim ubistvima u Bijeljini.  Rolling Stone mu je poslao dvije fotografije iz Bijeljine - Havivovu najpoznatiju bijeljinsku fotografiju i dosad neobjavljenu fotografiju motocikla.

"Ne pristajem da se moje ime ili fotografija pominju u vašoj priči", odgovorio je Golubović putem Vibera. 

Srđan Golubović slobodno šeta Beogradom. On nastavlja da nastupa. Šta god da je uradio kao jedan od Arkanovih tigrova, čak se i neki od njegovih prijatelja pitaju kako može da živi sa svojom prošlošću kada ga misterije proganjaju u snovima.

Sagovornica magazina, Dženita Mulabdić zaključuje da će Golubović dobiti ono što zaslužuje. "Mislim da ne spava mirno. Ali nije jedini", piše magazin Rolling Stone.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije