Bijeljinski ratni užas među 100 najutjecajnijih fotografija svih vremena

Radiosarajevo.ba
Bijeljinski ratni užas među 100 najutjecajnijih fotografija svih vremena
Među 100 najutjecajnijih fotografija svih vremena, prema izboru magazina Time, našla se i fotografija Rona Haviva iz rata u Bosni i Hercegovini.

Američki fotoreporter Ron Haviv napravio je ovu fotografiju 2. aprila 1992. godine u Bijeljini.

"Upoznao je svijet s brutalnošću Arkanovih ljudi", napisao je Dermot Groome s Međunarodnog suda pravde, objavio je Time.

"Veoma sam počašćen što je moj rad uvršten u ovu impresivnu kolekciju radova", napisao je Haviv na svojoj Facebook stranici.

"Fotografiju znamo napamet, pa je vidimo i zatvorenih očiju - dva pripadnika Arkanove Srpske dobrovoljačke garde strogih lica patroliraju praznim centrom grada, s automatskim puškama na gotovs, a do njih, pod zidom bijeljinskog Doma omladine, u plitkoj lokvi krvi leže tri leša. Jedno od njih pripada Tifi Šabanović: nesretna žena leži na trbuhu, mrtvoga lica zabijenog u mokri pločnik kao u jastuk obgrljen rukama, onako kako ljudi od strepnje i straha bježe u san.

Konačno, iznad ubijene Tife uvijek taj isti mladi vojnik ležerna koraka, snimljen s leđa, sa zoljom o ramenu, crnom 'fantomkom' u epoleti i sunčanim naočalama na tjemenu - u lijevoj mu ruci spušteni kalašnjikov, u desnoj upaljena cigareta, a podignuta mu se desna noga u crnoj čizmi sprema udariti Tifinu mrtvu glavu, nonšalantno kao što je pet-šest godina ranije pred školom šutirao prazne konzerve piva", napisao je u jednoj od svojih kolumni Boris Dežulović, te naveo da je to jedna od najstrašnijih fotografija rata u BiH.

Mladić Srđan Golubović zauvijek je ovjekovječen na ovoj strašnoj fotografiji bijeljinskog užasa koji se odvijao 1992. godine pod komandnom palicom Željka Ražnatovića Arkana.

Golubović je uhapšen u Beogradu 2012. godine. Američki fotoreporter je 20 godina prije zabilježio kako sasvim hladno udara mrtve ljudske glave, ženi koja bi mu mogla biti majka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije